Lunch med Sofie Sarenbrant

Jonas och Maria“ hade möjligheten att träffa Sofie Sarenbrant för att äta lunch och ställa frågor om hennes böcker Vecka 36 och Istället för dig.

Innan vår lunch bad vi“ våra vänner på Facebook“ om hjälp att skriva frågor som vi kunde ställa till Sofie. Svaren kommer här, tolkade av Storytel.

Britt-Marie Hedman-Danielsson frågar:

Vad fick henne att välja gravida kvinnor i grunden. Var kom tanken ifrån?

Sofie berättar att hon spenderade tid i sina föräldrars hus i Brantevik, när hon var gravid med sitt första barn. När hon vandrade runt i omgivningarna började hon fundera på saker som kunde hända och framförallt det värsta som kunde hända en gravid kvinna. Hon använde sina egna tankar och rädslor som inspiration för historien och då föll det sig naturligt att det skulle handla om gravida kvinnor.

Anna-Lina Kvarnsmyr frågar:

Hur mycket kommer från hennes eget liv och egna erfarenheter?

Som svaret ovan beskriver så är Vecka 36 inspirerad av Sofies egna rädslor och läskiga fantasier om vad som kan hända en gravid kvinna.

Hon berättade vidare att karaktärer och platser är inspirerade av personer och platser som hon känner till, till exempel är den ena sommarstugan i berättelsen hennes föräldrars hus. Men historien som sådan är påhittad.

Lyssnar hon själv på ljudböcker?

Förutom att lyssna på en Pippi-bok så har det mest blivit delar av böcker. Hon lägger sin tid på att skriva sina egna böcker.

Storytel tipsar Sofie om de olika situationer som våra lyssnare befinner sig i när de njuter av ljudböcker och hon blir nyfiken på att prova när hon är ute och löptränar.
Har hon likt Läckberg en kommersiell baktanke med sitt temaval?

Det korta svaret på den frågan är: Nej.

Det lite längre svaret blir:

Sofie fokuserar på att skriva en historia som hon har gått och funderat på, något hon verkligen brinner för att få berätta oavsett om den kommersiellt taktisk.
Har (ska) boken släppts på andra språk?

Ja, båda böckerna ska släppas i Italien!

Vecka 36 ska också släppas i Ryssland, Tyskland och Danmark.
Råd till dem med författardrömmar?

Det första spontana rådet är det hon själv har fått höra från förläggare: ?Skriv inte deckare!? Det är en svår marknad att slå sig in på.

Man ska känna för sin historia till hundra procent, tänk igenom noga!

Skriv bara! Redigera texten kan man göra senare, det är bättre att få ner sina tankar på papper. Skriv ett kapitel längre fram om det är det du får inspiration för just nu, det går alltid att fylla i luckorna senare.

Sofie berättar att hennes mål var att bli publicerad av ett förlag, men poängterar också att det finns andra bra alternativ idag. Om man har en historia att berätta och vill se den i tryck så finns tex Vulkan.

Anna-Lina och Linda Karlsson undrar:
Blir det någon fortsättning? Vad kommer nästa bok att handla om?
Bok nummer två har just kommit ut i handeln och heter ?I stället för dig?. Det kommer att dröja lite innan den kommer som ljudbok.

När vi ber Sofie beskriva handlingen säger hon:
?Första boken slutar på ett sätt som kräver en fortsättning. Andra boken utspelar sig under påskhelgen, 16 år senare, och handlar om att lösa det mysterium som ännu ingen lyckats klara upp.?

Mer än så vill Sofie inte avslöja eftersom det skulle förstöra upplevelsen av den första boken.

Hon berättar sedan att hon skriver på ytterligare en bok, som dock inte kommer att ha något med de två första att göra, Branteviks-historien är därmed avslutad.

Vi passade också på att ställa en del egna frågor och fick veta att Sofie skriver sina böcker hemma, men gör en del researchresor vid behov.

Den första boken, Vecka 36, skrev hon under lediga stunder och den tog några år att skriva. Förutsättningarna för bok nummer två såg lite annorlunda ut för då kunde hon fokusera mer och fick ihop ett första utkast på några månader. Starkt jobbat tycker vi!

Vi undrade om Sofie har några författarförebilder och hon nämner Liza Marklund och Mari Jungstedt. Båda har en journalistisk bakgrund, precis som Sofie. De skriver tydligt och drivande vilket gör att det är lätt att komma in i böckerna och följa handlingen, något hon själv eftersträvar.

Sofie berättar att Mari Jungstedt tog sig tid att läsa igenom manuset till Vecka 36 och kom med mycket bra feedback. På detta sätt inspirerar Marie Sofie inte bara i stilen att skriva utan att vara en bra förebild för andra författare.

Om du veta mer om Sofie och följa hennes vardag och arbete så rekommenderar vi hennes blogg:
http://www.magstarkt.se

Lunch med Sofie Sarenbrant

Kommentera