Anna recenserar: Jag är Zlatan: Zlatans egen berättelse.

Jag är Zlatan: Zlatans egen berättelse.“ 
Av David Lagercrantz och Zlatan Ibrahimovic
Uppläsare Jonas Malmsjö

Själv vet jag näst intill inget om fotboll och känner ingen direkt nyfikenhet heller. Men“ Zlatan“ liksom, vem i hela landet har“ inte“ någon slags relation till honom? Hans persona har har nått igenom även mitt sportfilter.
Över 2000 personer har redan lyssnat på Zlatan-boken på Storytel, den har som pappersbok blivit den snabbaste säljande bok någonsin i Sverige och den har fått bibliotekens e-boksutlåning att plötsligt öka enormt. Vad är det för bok och varför har den berört så många?

Det är en rak berättelse vars första del handlar om Zlatans uppväxt i Rosengård i Malmö och hur det påverkat honom genom hela hans liv, på både gott och ont. Det var ingen lätt eller friktionsfri uppväxt han hade, Zlatan. Det är rent hjärtskärande att få veta hur han och syskonen hade det. Hur ensamt det var att vara barn i en familj där de vuxna inte förmådde finnas där för sina barn, hur eländigt det måste vara att vara förälder under de knappa omständigheterna, med den historia de hade med sig. Det finns förstås många som haft det som honom både då och nu och alla bär de förmodligen på en önskan om att få revansch men inte så många har begåvats med Zlatans talang och därmed fått en chans att nå sina drömmars mål.

Jag tror inte att så många liv fungerar som berättelser, de flestas spretar, lutar, och rör sig mer i cirklar än i en rak linje mot ett tydligt mål. Men Zlatans kombination av unik begåvning revanschlust driver honom uppåt och framåt likt få andra och är synnerligen lämpligt som en modern saga om att få, och ta, möjligheten. Att visa dom vem som står kvar sist, störst och vackrast.

Talang och vinnarskalle tar alltså pojken från Rosengård ut i Europa och han sätter pengar i rullning, slåss och gör sig ett namn. Han kallar sig själv krigare, ser konspirationer i det mesta och litar på ytterst få. Det är en mycket manlig berättelse med motgångar och intriger i de största fotbollsklubbarna och ju högre han klättrar desto mindre personlig blir boken, mer abstrakt. I sista delen saknar jag lite den unge mer hudlösa pojkens berättelse, var tog han vägen bland alla pengar och maktspel?

Lagercrantz lyckas levandegöra Zlatans berättelse och har haft modet att ställa sig själv tillbaka. Orden blir otvivelaktigt Zlatans egna och han har skickligt omvandlat Zlatans liv till en engagerande läsning.

Jonas Malmsjö läser med allvar men har en tendens att betona varje mening som om det vore den sista, som en punch-line varje gång. Det blir en aning entonigt och tar ibland udden av de meningar som faktiskt är ödesmättade.

Jag tror knappt jag vet mer om fotboll nu, men jag vet mer om människan bakom löpsedlarna som basunerar ut den senaste Zlatan-skandalen.

Anna

SSSS Storytel-S

Anna recenserar: Jag är Zlatan: Zlatans egen berättelse.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s