Logiska kullerbyttor men bra cliffhanger

LärjungenLärjungen
av Hans Rosenfeldt, Michael Hjorth
Uppläsare: Niklas Falk

Detta är uppföljaren till Hjort och Rosenfeldts förra bok om Sebastian Bergman, Det fördolda.
Den boken slutade med att Sebastian, den sexmissbrukande experten på gärningsmannaprofiler, upptäckte att han har en vuxen dotter som han av olika skäl inte får kontakta.
När Lärjungen börjar är Sebastian på god väg att tappa fotfästet helt i sin besatthet av att skugga henne och ta reda på allt om hennes liv i något slags fåfängt hopp om att närma sig sin nyfunna dotter.

Men snart blir Sebastian indragen i ett nytt fall, en rad bestialiska kvinnomord som uppenbarligen är kopior av mord begångna av en sedan länge inspärrad mördare. Samme mördare som Sebastian för många år sedan hjälpte till att spärra in. Polisen står maktlös och allt tyder på att Sebastian själv är inblandad i morden, på ett sätt som bara en galen psykopat kunnat räkna ut…

När jag läste Lärjungen blev jag riktigt positivt överraskad. Äntligen en ny bra och spännande deckarserie att följa! Flera huvudpersoner vars liv man får följa i upp- och nedgångar. Karaktärer som är osympatiska men mänskliga, intressanta. Och till det en riktigt spännande intrig.

Men, jag tycker inte riktigt att tvåan når upp till samma nivå. Mest beror det på ett par riktigt märkliga logiska kullerbyttor retar mig på något infernaliskt. Om en person plötsligt visar sig ha intima kontakter till flera mordoffer, skulle riksmord inte ta sig tid att sätta sig ner och förhöra denne, synnerligen grundligt? Om en polis blir kidnappad av en seriemördare, vilken poliskår skulle då inte, åtminståne försöka, spåra den kidnappades mobiltelefon? Grrr. Inte för att jag gått polishögskolan men för alla oss som tröskat deckare både i bokform och på TV så har man ändå vant sig vid vissa procedurer och vilken teknik som finns att tillgå.

Men okej, det är fortfarande en spännande berättelse och jag kommer inte kunna låta bli att läsa uppföljaren också. Jag måste få veta hur det går för den osympatiske Sebastian och cliffhangern var riktigt hårresande!

Uppläsaren Niklas Falk var alldeles utmärkt och passar texten. Han gör det personligt och utan att ta över scenen.

SSS Storytel-S

Logiska kullerbyttor men bra cliffhanger

Kommentera