Kunglig bebislycka!

Det är prinsessfeber i Sverige idag, för kronprinsessparet har äntligen fått sin lilla tjej! Jag vet inte hur det var för er – men jag var i alla fall alldeles tårögd efter att ha sett hur lycklig prins Daniel var när han mötte pressen med det glada beskedet i morse. Kungligt eller inte – oj så fint det var!

Vi har satt ihop fem kungliga böcker att lyssna på:

Victoria, drottning med tiden
Victoria är unik. Inte bara därför att hon ska gifta sig med en man av folket. Men Victoria var unik redan då hon föddes, som den första prinsessan på 411 år som själv var född av en drottning av folket. Hon skiljer sig också från alla våra tidigare tronföljare genom att hon inte var född kronprinsessa, utan fick den ställningen då hon var två och ett halvt år efter riksdagens beslut om full kognatisk tronföljd.

Historien om alla Sveriges drottningar
Herman Lindqvist berättar historien om Sveriges drygt sjuttio drottningar, från vikingatidens Sigrid Storråda till dagens Silvia. Det är historien om färgstarka kvinnor där några är myt, några är helgon, och många har spelat maktspel bättre än sina män.

Kungliga frierier
I Kungliga frierier berättar Herman Lindqvist om ett tiotal av vår historias roligaste och märkligaste frierier. Boken innehåller bl a berättelsen om Karin Månsdotter och Erik XIV bröllopet som ledde till inbördeskrig och brödrastrid. Karl XI och hans sega kamp för Ulrika Eleonora d y och deras dramatiska bröllop. Boken avslutas med Kung Carl Gustafs och Silvias möte och kärlek i München samt bröllopet i Storkyrkan 1976.

Kungligt och mänskligt
Ätten Bernadottes grundare, Jean (Baptiste) och hans son Oscar var bägge födda i Frankrike, utan kunglig anknytning. Det gällde därför för Oscar att hitta en äkta prinsessa att gifta sig med för att ge familjen och kommande generationer kunglig legitimitet. Från Oscars hustru drottning Josefina framåt knyts familjen allt närmare Europas kungahus, men också till den svenska historien?

Prinsessor i Skandinavien
Prinsessor i Skandinavien handlar om våra prinsessor i Sverige, Danmark och Norge. I den här boken porträtteras de på ett personligt sätt och intressanta personligheter lyfts fram

All lycka till de nyblivna föräldrarna och den lilla prinsessan!

Kunglig bebislycka!

En reaktion på ”Kunglig bebislycka!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s