När en uppläsare råkar få ”feeling”.

Nanna Johansson i Tankesmedjan i P3 har lyssnat på Game of Thrones som ljudbok och har tankar kring hur en del uppläsare kan gå för långt när de ger olika karaktärer i en bok olika röster. Särskilt kvinnoröster drabbas hårt.

http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=3718&grupp=11716&artikel=4995673

Jag håller verkligen med henne, varför inte bara läsa på som vanligt?! Jag har hittills inte hört en enda kvinnlig inläsare som börjar prata med krystad basröst vid manliga repliker. Har ni? Tipsa gärna om uppläsare som får ”feeling”!

 

När en uppläsare råkar få ”feeling”.

4 reaktioner på ”När en uppläsare råkar få ”feeling”.

 1. Peggy skriver:

  Det var något som störde mig oerhört särskilt i Mankells Kinesen. Då jag lyssnade en sommar när jag och dåvarande chefen jobbade vart jag så störd. Kändes till stora delar som som någon parodi när jag hörde Rabeus spela kvinna och prata hälsingemål. När jag jag samtidigt hade äkta hälsingemål i form av chefen – kvinnlig. Kändes som jag mestadels lyssnade på något kårspex från anno dazumal. Var rätt uppretad då och tycker det var åt fanderns att man valde manliga uppläsare när det kvar kvinnliga huvudkaraktärer.

  Rabeus är ju annars en populär inläsare. Men jag undviker honom, och är ytterst tveksam till manliga inläsare när huvudkaraktären är en kvinna. Även om jag vet att det säkert inte är hans fel. Utan det är de förutsättningar han fått av någon producent.

  En eloge vill jag dock ge Reine Brynolfsson i Millenium trilogin och i serien jag läser (lyssnar på) nu Victoria Bergmans svaghet. Könslöst. Tänker inte på att det är en man som läser. Inga fåniga parodiröster.

  Så jag håller med. Varför inte bara läsa på som vanligt…en bra inläsare kan variera sin röst/tonläge ändå.

  Gilla

 2. Marie Aschenbrenner skriver:

  Jag vill verkligen stå upp och säga emot PEGGY!
  Rabaeus är en av de bästa uppläsare jag hört på länge. Hans variation av röster, dialekter och tydliga uttal, gör att han är min favorituppläsare!
  När jag väljer ljudbok, så går jag alltid efter uppläsare…

  Gilla

 3. Ing-Gun Pyggis skriver:

  Jag måste också starkt protestera mot Peggys uttalande! En uppläsare som inte har någon själ och känsla är urusel och även jag rankar Rabeus oerhört högt. Jag går väldigt mycket på inläsare/uppläsare när jag väljer bok

  Gilla

 4. Nathalie skriver:

  Mirja Turestedt får enligt mig alla manliga karaktärer i de böcker hon läser, att låta som barska militärer, något jag tycker är fruktansvärt irriterande. Annars föredrar jag faktiskt kvinnliga uppläsare, även om det finns flera duktiga manliga också. Anna Godenius och Gunnel Fred är mina favouppläsare!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s