Övernaturlig, starkt och medryckande av Vallgren

Recension av: Havsmannen
Av: Carl-Johan Vallgren
Med: Rebecka Hemse

Efter att ha lyssnat de första 10 minuterna av Havsmannen var jag beredd att stoppa boken för att jag blev så illa berörd av det jag hörde. I inledningsscenen dränks“ en levande kattunge in i bensin och eldas upp. Det är en mycket stark och ingående beskrivning av denna hemska handling som Gerhard, bokens onding, och hans följeslagare begår.

Men, jag fortsatte lyssna, och fick en fantastisk historia berättad för mig. Nella, bokens huvudperson, bor med sin lillebror Robert i ett trasigt hem, präglat av föräldrarnas alkoholism. Frånvaron av kärlek i hemmet är hjärtskärande. Inte mellan syskonen, för Nella tar hand om sin mobbade bror och ser det som sitt största uppdrag i livet att hjälpa honom. För Robert har det svårt, både hemma och i skolan. Det är egentligen här allt trasslar till sig…och Nella hamnar i skuld. Lösningen kommer…ifrån oväntat håll.

Jag slukades av Havsmannen och är glad att jag inte slutade lyssna där i början. Men boken är stark, den är stundtals extremt obehaglig men en väldigt fin skildring av två syskons kamp för att överleva. Med Vallgrens typiska inslag av övernaturlighet får boken en till dimension. Rebecka Hemse läser. För mig var hon en perfekt röst till boken och gav liv åt karaktärerna.

Rekommenderas varmt, men med en varning för just det där obehagliga. Det som stannar även när boken är slut. Trots det – en lyssnarupplevelse som inte bör missas.

Betyg: SSSS+

Övernaturlig, starkt och medryckande av Vallgren

En reaktion på ”Övernaturlig, starkt och medryckande av Vallgren

  1. Ulrika skriver:

    Samma här! Höll på att avbryta för den ingående beskrvningen med kattungen 😦 Spolade fram lite.. och fortsatte. Bra bok!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s