”Min bok ska vara som en pizza med extra allt”


Märta och Josefin spanar in bubblet.

Med anledning av att Storytel släppt Josefin Ahlströms bok ”I niqab på Stureplan” som ljudbok hade vi äran att bjuda in författaren på fredagsbubbel och lite samtal kring boken.“ Vi hade pratat en hel del om den innan och var väldigt taggade över besöket. Josefin visade sig vara rak, trevlig och öppen och det var inte svårt att komma igång med samtalet.

Josefin Ahlström jobbar till vardags som frilansjournalist men att skriva romaner är en helt annan och roligare upplevelse berättar hon.

Vi var nyfikna på hur Josefin kom på att skriva om att en börs-vd köper sex och åker dit.“ Det visar sig att två händelser inspirerat till handlingen. Dels läste hon en tidningsartikel om en börs-vd som åkte fast för sexköp och började fundera kring vad som kan ha drivit en så utåt sett lyckad människa att agera så. Dels var hon själv, liksom bokens huvudpersoner, på en semesterresa med familjen i Dubai (fast mycket mer lyckad resa, påpekar författaren) och började fantisera om att klä sig i niqab när hon kom hem igen, för att se hur folk skulle reagera.

Vi börjar prata om karaktärerna och Josefin frågar vilken av dom som vi identifierat oss med. Jag tror att vi känt oss mer förstående för Christoffer, trots att han gjorde det han gjorde. Kanske för att han verkar så hjälplös när han obönhörligt skruvar in sig i sina egna lögner och usla beslut. Vår inläsare, Jan Karlsson, tyckte precis tvärtom. Han hade helt identifierat sig med Mia, vars liv slås i spillror av vad Christoffer ställer till med.

Josefin berättar att hon fått en hel del reaktioner på boken och att män vars liv påminner om Christoffers inte verkar uppröras nämnvärt av att han begår ett brott, köper sex eller att han visar sig vara rasist. En ganska överraskande reaktion tycker hon själv.

Niqaben då, hur hamnade den i boken? Jo, efter semestern beställde Josefin en billig niqab på nätet för att undersöka vad reaktionerna kunde bli om man vandrade runt på Stureplan iklädd heltäckande slöja. Upplevelsen visade sig bli långt mer obehaglig än hon någonsin kunnat föreställa sig. Folk stirrade hatiskt, ställde sig medvetet i vägen för henne och kommenterade henne högt. Inte en enda person gick förbi utan att reagera på niqaben. Efter att ha gjort experimentet några gången var det helt enkelt för jobbigt och obehagligt att vara med om. I boken har hon dock vridit på upplevelsen och gett huvudpersonen niqab som ett slags pansar, ett skydd mot omvärldens blickar.

Josefin är nästan helt klar med nästa bok, bara lite korrektur återstår. ”Parmiddag” kommer ut i sommar. Liksom ”I niqab på Stureplan” handlar den om relationer och lögner men i en annan miljö den här gången.

Ungefär här bestämmer vi oss för att korka upp bubblet och bjuda in resten av kontoret. Det var en mycket trevlig eftermiddag, samtalet rörde sig mellan den nya vågen av ungdomslitteratur, när det passar bäst/sämst att lyssna på en ljudbok och hur en bra inläsare kan lyfta en bok. Josefin avslutar med att säga om sina egna romaner: ”Mina böcker ska vara som en pizza med extra allt. Man vräker i sig hela och sen mår man lite illa ett tag efteråt för man fått i sig så mycket”.

Torsdagen den 10 maj släppte vi ”I niqab på Stureplan”. Så se till att fasta innan ni börjar lyssna!

”Min bok ska vara som en pizza med extra allt”

En reaktion på ””Min bok ska vara som en pizza med extra allt”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s