Jussi Adler-Olsen – Äntligen på Storytel!

I fredags kunde vi äntligen släppa 3 böcker i danske Jussi Adler-Olsens serie om Carl Mørck på Köpenhamnspolisens Avdelning Q, de hopplösa fallens avdelning.

Men vem är han egentligen, denne danske deckarkung? Jussi Adler-Olsen föddes i Köpenhamn 1950 och döptes egentligen till Carl Valdemar Henry. Men moderns kärlek till Jussi Björling gjorde att han snabbt fick smeknamnet Jussi och som femåring gjorde han, på eget initiativ, officiell namnändring. Uppväxten med en pappa som psykiatrisk överläkare gjorde att familjen flyttade regelbundet mellan landets psyksjukhus, där Jussi och hans äldre systrar fick springa fritt och umgås med patienterna.

Efter skolan pluggade han först medicin, sedan sociologi och filmvetenskap. Han importerade film och serietidningar och jobbade även som redaktör och korrekturläsare. Som hobby köpte han upp gamla hus som han renoverade och sålde vidare. På 80-talet gav han ut Danmarks största serietidningslexikon och komponerade filmmusiken till den tecknade filmen Valhalla. Han hann även med ett jobb som självständig förläggare av fack- och skönlitteratur och att själv skriva och ge ut två populära böcker om Groucho Marx, samt en bibliografi över dansk fred- och säkerhetspolitisk litteratur, innan hann bestämde sig för att göra allvar av författandet.

I 1997 utkom Alfabethuset. Denna följdes av flera politiska thrillers, men det stora genombrottet lät vänta på sig.

I jakten på ett nytt projekt kom Jussi att tänka på ett förslag som filmmannen Rumle Hammerich, producent på de svenska Beck-filmerna, hade gett honom ett par år dessförinnan. Hade han inte lust att skriva en liknande serie på danska?

Fem år, fyra romaner och över 1 miljon sålda exemplar senare, enbart på danska, kan det sägas ha varit en ganska bra satsning. Så bra att det inkallades till extra byrådsmöte i hans hemkommun Allerød en fredagskväll i april i år. “ Jussi hade fått avslag på att bygga ut sin villa, vilket han behövde för att utöka sin författar- och förlagverksamhet, och eftersom det inte fanns någon lämplig lokal där han tilläts driva verksamhet, hotade han att flytta ifrån kommunen. En privatperson bestämde sig därför för att söka om om tillåtelse att driva verksamhet i ett hus som han sedan ämnade sälja till Jussi Adler-Olsen och hans familj. Allerød kommun godkände det och fick behålla sin berömda författare, men allt vad det innebär i skatteintäkter och PR för byn.

Det internationella genombrottet har inte heller låtit vänta på sig. I Tyskland blev han 2011 års mest populäre författare, med tre titlar på topp 20-listan i flera månader. Den engelska upplagan har redan sålt slut flera gånger om.

I 2011 släpptes de första tre tryckta böckerna i serien på svenska, och nu – äntligen! – har vi fått in dem som ljudböcker på Storytel.

Se fram emot långa dagar i hängmattan med Kvinnan i Rummet, Fasanjägarna och Flaskpost från P. Du hittar hela serien om Avdelning Q här.

Jussi Adler-Olsen – Äntligen på Storytel!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s