Storytel fredagsbubblar med Anna Fredriksson!

Vad vet du om Anna Fredriksson? Innan i fredags visste jag inte mycket mer än att hon är namnet bakom boken med den semestervänliga titeln Sommarhuset. Vi bjöd in henne till kontoret för att lära känna henne lite bättre och för att hon är aktuell med en ny bok, Lyckostigen, som kommer som pappersbok nu i sommar.

Det är en varm, öppen och glad person som hittar upp till kontoret och när vi sätter oss ner berättar hon om vägen mot att skriva en bok. Anna har de senaste 20 åren arbetat som manusförfattare på SVT och står som huvudförfattare av en av mina gamla favoritserier – Rederiet. Utöver det har hon jobbat med många andra välkända projekt, som till exempel julkalendern med Pelle Svanslös varit inblandad i många andra projekt, till exempel julkalendern Pelle Svanslös och filmatiseringen av Liza Marklunds Sprängaren.

”Jag har ett stort bokintresse och att skriva har alltid funnits där naturligt för mig”, säger hon när vi undrar hur man går från att skriva manus till att skriva en bok. Hon fortsätter med att betona att ”många i filmbranschen älskar film och har det som största intresse men för mig har skrivandet alltid varit det viktigaste”.

Anna berättar att teamwork är så mycket viktigare när man skriver manus än när man arbetar med sin egen bok. Vid manusskrivande är teamwork mycket viktigare än när man sitter som författare till sin egen bok. Regissör och producent är involverade i processen och man måste hela tiden kompromissa med sina idéer. ”Det är himla skönt att få slippa det en stund och få ge publiken något som kommer bara från mig själv”, säger hon och ler.

Vi glider in på hur man inom filmens värld måste översätta och gestalta känslor, låta karaktärerna göra eller säga något som visar vad som händer på insidan. Skrivandet ger möjligheten att gå in i folks huvud och beskriva deras tankar. Men att skriva en bok är inte ett sätt att gå ifrån att skriva manus, Anna är tydlig med att hon älskar sitt jobb som manusförfattare och vill knyta ihop det med författarskapet.

Både i Sommarhuset och i nya boken Lyckostigen står relationer i fokus. Vi undrar varför det är så centralt i hennes skrivande. Anna menar att relationer är det mest intressanta oavsett vilken sorts relationer det handlar om. Hon skulle inte kunna skriva deckare och förstår inte hur man som författare kan leva i det sadistiska, bestialiska som finns i en deckare under tiden man skriver. Däremot läser hon gärna en skickligt skriven thriller – eller en deckare som inte är så blodig och där fokus ligger på spänningen.

När vi frågar hur hon vill bli läst ser Anna först lite fundersam ut. Sen säger hon att man får läsa boken precis som man vill – och det märker hon att folk gör. Människor tar fasta på olika saker beroende på hur de lever. Hon poängterar att det är bra om man via en berättelse kan få människor att känna sig levande eller att de känner igen sig i det de läser.

I nya boken, Lyckostigen, som är helt fristående ifrån Sommarhuset, får vi möta en ensamstående mamma och en pappa som startat nytt liv med en ny sambo. De tre utgör huvudpersonerna i denna roman om förändringar och relationer dem emellan.

”Jag har precis lämnat in sista korret idag och tänker redan på bok nummer tre … men jag tar nog en dag eller två ledigt innan jag sätter igång”, säger hon och ler.

Ungefär där sätter vi stopp för intervjun och korkar upp bubblet medan samtalet fortsätter kring böcker, film och hur man kommer överens med grannarna i sommarstugan …

Läs fantastiska Anna Fredrikssons bok Sommarhuset nu när gräset är grönt och sommaren kryper närmre. Eller lägg den på semesterlistan för har du inte läst den än har du något riktigt fint att se fram emot.

Bild av Anna Fredriksson “©“ Helén Karlsson
Storytel fredagsbubblar med Anna Fredriksson!

En reaktion på ”Storytel fredagsbubblar med Anna Fredriksson!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s