Bodil Mårtensson, både deckardrottning och historiker

En strålande fredagseftermiddag blev vi glatt överraskade av att ett besök av Bodil Mårtensson, aktuell med boken Barkhes son, uppföljaren till Barkhes döttrar, som kommer till Storytel 1 juni.“ 

“ Det är en konflikthistoria mellan Sverige och Danmark och Bodil är mycket mån om att understryka att det här är en bokserie som är relevant oavsett om du bor iHelsingborg, eller i norra Lappland. För böckerna handlar inte om Skåne i sig eller en skånsk längtan efter att få tillhöra Danmark, utan om svensk historia och kuststräckan ut mot havet, den som Sverige behövde så mycket.

Trilogin som utspelar sig i Helsingborgstrakten, har dragit ut på tiden. 2011 var på många sätt ett förfärligt år, förklarar Bodil. Första delen, Barkhes döttrar är dedikerad till hennes syskon som lockade henne till Helsingborg där hon funnit ett hem som hon älskar. Båda syskonen gick bort i cancer under förra året vilket ledde till ett uppehåll i skrivandet.

I dagsläget håller hon på med den tredje och avslutande boken i serien och just nu är det mycket research som står på schemat. Bodil tycker att läsaren har rätt att förvänta sig att det ligger arbete bakom litteraturen och menar att läsaren inte ska serveras ett äventyr som knutits ihop med ett nödrop. Snarare måste boken ha en enorm redundans för att kärnan ska bli trovärdig.

Vi tycker såklart att det är fantastiskt spännande att hon skriver en historisk roman men känner ändå mer igen Bodil Mårtensson som deckardrottning. Självklart undrar vi då hur man går från deckare till att skriva äventyr grundade i svensk historia?

Det hela började med historiska romaner som finns färdiga i två och ett halvt opublicerade band.“  Men stora genombrottet, och ingången till deckargenren kom i och med första boken om Joakim Hill.

Joakim Hill kom till i och med att Bodils svåger hittades död i en tankbil i Rumänien. Ingen visste vad som hänt och Bodil kände sig tvungen att ta reda på det. Hon slog numret till vaktmästaren i bårhuset för att hinna stoppa kremeringen och få en polisutredning. I utredningen var det hon som hade hand om pappren.

”Ni vet hur det är med polisarbete. Pappershögarna bara växer och måste sedan länkas ihop för att få fram den röda tråden. Sedan jobbade mitt undermedvetna med det och Hill föddes i duschen efter mycket bearbetning. Där, i duschen kom hela ramberättelsen”, säger Bodil.

Vi är förundrade över allt spännande som Bodil har hunnit med. Hon berättar om hur hon skriver flera böcker samtidigt som hon jobbar med att åka runt och träffa läsare.

Hon sover aldrig berättar förläggaren med ett skratt. ”Det kan bli väldigt sena nätter”, kontrar Bodil med, ”men det är ju så när man brinner för någonting. Vanliga veckor existerar inte utan alla dagar är potentiella arbetsdagar och när man är inne i något försvinner man in i det…men då är man ju lycklig”.

”Det är ett privilegierat tillstånd att kunna skriva böcker och leva på att vara författare…det är ett underbart jobb”, avslutar hon och vi kan inte hjälpa att bli smittade av hennes engagemang och kärlek till sitt kall. För att vara författare tycks vara så mycket mer än bara ett jobb för Bodil Mårtensson.

Bodil Mårtensson, både deckardrottning och historiker

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s