Magnus Hedman fredagsbubblar med Storytel!

För ett par veckor sedan släpptes Magnus Hedmans omtalade bok När ljuset släcks där han gör upp med sitt förflutna. Den här fredagen svängde en solbränd Magnus förbi kontoret för att snacka bok och dricka bubbligt med oss.

Om när ljuset släcks

När vi undrar hur idén om att skriva en bok föddes berättar Magnus att han tänkt på att skriva om sitt liv många år men att det nog inte skulle blivit så lyckat utan mer“ blivit en ”Zlatan light”. Under 2010 väcktes tanken igen, men han var egentligen inte redo ännu. Så tog livet en annan vändning och när han träffade sin nuvarande agent och bollade idén med honom kändes det som att tiden var mogen. Boken skrevs i samarbete med Gunnar von Sydow som han träffade via en bekant men Magnus understryker att det var extremt viktigt för honom att varje ord i boken är helt hans egna.

”Det jag bestämmer mig för att göra gör jag som en perfektionist”, säger han och fortsätter, ”Det var verkligen som terapi att arbeta med boken, nyttigt och för det mesta gick det lätt. Men sen när jag kom till biten med droger så kände jag att fan vad besviken jag blir, och fan vad besviken jag skulle bli som läsare, det här skulle ju kunnat bli en framgångsstory. Jag grät rätt mycket när vi kom till bitarna om min mamma och mina barn. Det var riktigt jobbigt. När jag sedan själv läste in boken kom det tillbaka ännu en gång, ännu starkare när hela berättelsens dramaturgi var klar.”

Han stannar upp och tänker lite, och återkommer till att det svåraste att hantera har varit biten med barnen, det har varit jobbigt att prata om i nästan varje intervju han gett, eftersom han vet hur fel det hade kunnat gå.

Livet efter fotbollen

Varför är det så svårt för idrottsmän efter karriären, och vad är det som gör det svårt när man slutar?

Magnus försöker beskriva hur livet som fotbollsproffs kan vara, hur man vallas och omhändertas och hur rent ut sagt bortskämd man blir. Samtidigt är man som fotbollsspelare en produkt och när man är slut så är det bara goodbye. ”De köper en för dyra pengar och förväntar sig att man ska leverera…det finns inga resurser att lägga på före detta spelare”, säger han lakoniskt.

Magnus tittar på oss och säger; ”Ni i näringslivet är så vana vid att sköta rutiner, men en fotbollsspelare är inte van vid det…de har haft manager och folk som skött allt. De flesta som pensioneras stannar kvar inom fotbollen som tränare eller så…”

Han säger att det är långt ifrån alla som det går riktigt illa för men att det finns många som inte mår bra och hoppas att hans bok kan vara till hjälp för en del som har svårt att byta proffsidrott mot vanligt.

Efter livet inom fotbollen jobbade han själv som fotbollsexpert på TV4. Trots att han var väldigt uppskattad var han aldrig nöjd med sin tillvaro då. Han kände att han saknade en mening med livet, för fotbollsexpert var ju inte ett riktigt jobb. Att bara få uppskattning från kollegor och tittare var inget värt – för honom hade belöning alltid varit fysiskt slit, vrålande publik, rubriker i media och medaljer.

”Det första man måste göra är att hitta målet med livet, och det hade ju inte jag”, säger han allvarligt och fortsätter. ”Min bok kan hjälpa och få folk att inse det utan att behöva skriva dem det på näsan. Men det är en komplex fråga. Ett målet med livet är extremt viktigt. Inte vad vill jag göra utan vem är jag och hur vill jag må.”

Att vara förälder till idrottande barn

Ungdomsidrott är en fråga som Magnus brinner för. Han pratar om hur de stora lagen, Juventus och Barcelona, plockar barn när redan när de är 7 år ochsätter“ dem“ i“ rena fotbollsskolor för att ”odla fram proffs”, och om en något mer försiktig idrottspolitik i Sverige. Samtidigt tar man ut barnen tidigt även här, drillar dem stenhårt“ och om de är inte är tillräckligt bra när de är 10 åker de ut och får inga fler chanser. Något Magnus tycker är ett alldeles för kortsiktigt sätt att tänka.

Dina egna barn spelar fotboll, vad säger du om de också vill bli proffs? Skulle du avråda dem?

Avråda sina barn? Nä, man kan inte avråda dem, de måste få hitta sin egen väg.

Är det svårt att inte lägga sig i barnens träning?

Jag lämnar honom till en tränare som har ansvar och sen måste jag hålla mig utanför. Jag tycker inte det är bra som vissa gör, att betala pengar till ungarna när de“ gör mål eller stå och skrika instruktioner från sidan av planen, det hjälper ingen.

Så var det plötsligt dags för Magnus att springa ner till bilen för att åka och hämta upp barnen och för oss att slurpa i oss det sista bubblet och begrunda hur olika liv man kan hamna i beroende på slump, talang, och förmågan att sortera ut det fruktbara ur kaoset. Vi är väldigt glada att Magnus tog sig tid att komma och berätta för oss om sin bok och vi tycker verkligen att det finns många skäl att lyssna på När ljuset släcks, inte minst för att Magnus tycks ha en talang som inläsare!

Missa inte att lyssna på Magnus Hedmans bok När ljuset släcks“ 

 

Magnus Hedman fredagsbubblar med Storytel!

2 reaktioner på ”Magnus Hedman fredagsbubblar med Storytel!

  1. Anneli skriver:

    Tack Magnus!
    Har nu lyssnat när du berättat om ditt liv! Din berättelse berörde mig oerhört, den kändes så äkta, att du läste själv var så starkt!
    Har själv tre barn som nu är vuxna. Sönerna var lovande fotbolls- och hockeytalanger, men skador strax före 20 fick dom att hoppaav elitsatsningen. Funderade mycket över hur man skulle vara som förälder, kände att jag inte dög lika bra som deras pappa om var deltidstränare… Gick neråt… Idag säger sönerna att de tackar mamma som stod och frös varje match, och som aldrig snackade taktik efteråt, hur det än gick… Idag flyter jag stadigt på vågorna… En stor kram och lycka till! Tack för boken!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s