Jag ska egentligen inte jobba här – en liten pärla

Recension: Jag ska egentligen inte jobba här
Av: Sara Beischer
Med: Kerstin Andersson

Moa är 19 år och drömmer om att bli skådespelare. Hon flyttar till Stockholm och får en timanställning på äldreboendet Liljebacken i väntan på att hennes dröm ska gå i uppfyllelse. På Liljebacken finns många som egentligen inte ska jobba där. Som bara är där tillfälligt. Som längtar bort till någon annanstans där kiss, bajs och död inte är en del av vardagen.

Har man jobbat inom äldreomsorgen är det här en sån där bok som väcker nostalgi. Författaren Sara Beischer har lyckats fånga det fina i det där gråa, gamla, ledsna och hemska. Samtidigt sätter hon ord på mycket av det som jag själv tänkte på medan jag jobbade inom hemtjänsten. Som hur gamla människors ögon ser ut, hur de luktar och hur det är att jobba så nära döden. Hon fångar även personerna som du som jobbat inom äldreomsorgen säkerligen träffat på. Alla de som egentligen inte ska jobba där (som jag, under min tid som vårdbiträde), den superengagerade Eva som lägger hela sin själ i det hon gör, och bittra Leena med två e. För att inte tala om vårdtagarna som Beischer fångar perfekt. Vårdtagarna som uppläsaren Kerstin Andersson gör levande med sin fina uppläsning. Ja, jag gillar uppläsningen trots att hon lever sig in extremt mycket i de olika karaktärerna. Det som vanligtvis skulle uppfattas som störande och överspel blir här helt rätt.

Det är något ofrånkomligt hemskt över hela lyssningen. Ett sånt där obehagligt huggande i magen. För det är inte roligt att bli gammal. Det är inte roligt alltid att ta hand om människor som är i slutet av livet. Samtidigt så är den fylld med humor och alla tokerier som händer på ett äldreboende. Det som är vardag för de som jobbar där. Fylld av det som jag tror att många upplevt själva inom vården.

Ja, boken kommer att tilltala dig som har fladdrat förbi vården. Den kommer att tilltala dig som jobbar inom vården, men även du som inte har haft nåt med hemtjänst och sjuka människor att göra kan njuta av den här fantastiska lilla pärlan som är till brädden full av värme.

Jag tror att alla har nytta av att ha jobbat inom hemtjänsten. Har du inte det så kan du läsa boken och få en bättre förståelse för vårdyrket – och ökad respekt för alla de där människorna som tar hand om andras farmödrar. Ett absolut måste att lägga till på att-läsa-listan om du frågar mig!

Betyg: SSSSS (5 fina Storytel-S)

Jag ska egentligen inte jobba här – en liten pärla

Kommentera