Sommarens bästa ljudböcker utvalda!

Idag avslöjas äntligen vilka som är nominerade till Stora Ljudbokspriset 2012!“ 

Ljudbokspriset, som i år byter namn från Iris Ljudbokspris till Stora Ljudbokspriset, instiftades på Bok- och biblioteksmässan i Göteborg 2008. På årets bokmässa den 27 september presenteras vinnaren. Priset går till den ljudbok som förmedlar bästa upplevelse baserat på tolkning och berättelse och delas lika mellan författaren och uppläsaren.

De nominerade titlarna är:

Alla mina vänner är superhjältar“ – Författare Andrew Kaufman, uppläsare Morgan Alling
Alla mina vänner är superhjältar är en fantasifull tolkning av vardagens personligheter och det unika i varje individ, Folkig underhållning med ett budskap som förstärks genom uppläsarens slagfärdiga och roliga sätt att berätta historien. Ett plus för författarens medverkan och intervju.

Änglarnas svar“ -“ Författare Stefan Einhorn, uppläsare Torsten Wahlund
Änglarnas svar är en berättelse där händelser, möten och relationer tillsammans vävs ihop till en oförutsägbar väv som överraskar både personerna i berättelsen och lyssnaren. En ny generations sätt att berätta om människorna som upplevde förintelsens fasor ur ett nytt perspektiv. En mästerlig uppläsning som låter berättelsen komma till sin rätt och tillför trovärdighet. Författarens egna ord i slutet av ljudboken ger förståelse och blir en fin inramning.

Stjärnlösa nätter“ – Författare och uppläsare är Arkan Asaad
Stjärnlösa nätter är en stark och öppen självbiografi som ger oss inblick i en verklighet för andra generationens invandrare sett ur ett manligt perspektiv. Krockar mellan världar och identiteter med en fot i varje kultur. Det är en sorts dubbelhet som även kan kännas igen hos andra grupperingar. Författarens egen uppläsning ger autenticitet och röst åt en strävan efter rättvisa och förändring av gamla strukturer.“ 

Minnet av en smutsig ängel“ – Författare Henning Mankell, uppläsare Angela Kovács
Minnet av en smutsig ängel är en komplex historia om förtryckta och förtryckare och deras verklighet. En annorlunda och otrolig berättelse som genom sina osannolika händelser tar oss med på en resa. Berättelsen är färgstark och överraskande och tack var uppläsarens sätt att bli huvudpersonen kryper den in under skinnet på lyssnaren.“ 

Felicia försvann“ – Författare Felicia Feldt, uppläsare Julia Dufvenius
Felicia försvann är en självupplevd berättelse om en uppväxt som ger en ny dimension till en redan berättad historia. Uppläsningen är skör-stark vilket stämmer så väl in med berättelsen. Resultatet blir en poetisk betraktelse i dagboksformat.“ 

Hundpojken“ – Författare Eva Hornung, uppläsare Jonas Malmsjö, översättning Anna Sandberg
Hundpojken bygger på en verklig händelse, en Mowglisaga men helt utan romantik. En samhällskritisk berättelse om dialoger och lojaliteter mellan olika raser och individer för överlevnad. Uppläsningen är osentimental och håller rätt distans vilket släpper fram berättelsen och sätter den i fokus. Hundälskaren får ett nytt perspektiv på sin bästa vän.

Dehlis vackraste händer“ – Författare Mikael Bergstrand, uppläsare Björn Granath
Dehlis vackraste händer är en färgstark skildring av manlig vänskap, utspelad i ett kryddoftande Indien. Mycket bra val av uppläsaren som berättar historien med en väl avvägd dramatisering. En fin berättelse berättad med värme och lågmäld och lite torr humor som lämnar lyssnaren med förståelsen att man kan välja att tackla livet från olika håll.

En hel del favoriter med andra ord! Vi har bland annat, som ni vet, pratat oss varma för Alla mina vänner är superhjältar och Felicia försvann här på kontoret – så de är lite av våra favoriter just nu…vi tror att det kommer bli mycket svårt för juryn att välja mellan alla dessa pärlor – och uppmanar er att inte missa dem nu när sommarlyssningen tar fart på allvar.

Sommarens bästa ljudböcker utvalda!

En reaktion på ”Sommarens bästa ljudböcker utvalda!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s