Två soldater, men bara en kunde komma på bubbel.

Hur kan man annat än se fram emot ett möte med författare som tagit Sverige och världen med storm med sina nästan störande aktuella kriminalromaner? Ivriga att ställa frågor till detta hemlighetsfulla deckarpar dukade vi upp med tårta och bubbel. Det skulle visa sig bli ett annorlunda och spännande möte med Anders Roslund, ena halvan av Roslund & Hellström.

Roslund börjar med att påpeka att han tänkt mycket på ljudböcker och att han själv var med i studion när Två Soldater spelades in. Han har många synpunkter på hur en ljudbok borde låta (Roslund har jobbat i många år på SVT med nyheter och kultur).“ Han frågar sig också om hans och Börges böcker kanske ibland inte helt kommer till sin rätt som ljudböcker eftersom de ofta har visuella element i sig som kan vara svåra att gestalta med enbart en röst.

Han pratar snabbt och fortsätter med att berätta om vänner som bett att få deras böcker i ljudboksformat. Och visst får de det, på ett villkor, att han får ge dem den tryckta boken samtidigt. I grunden handlar det om att man som författare inte tänker ljudbok under skrivandet, säger han, och menar att läsaren kan behöva lite hjälp på traven.

Därför vill han skicka en hälsning till alla Storytellare där ute: Ha tålamod med Två soldater. Det kommer inte sju mord per sida men om du ger den lite tid kommer du att få läsarens/lyssnarens belöning.

Börge är sjuk
Den här intervjun skiljer sig markant ifrån andra intervjuer som gjorts, det här är första gången Börge är inte på plats. I sista sekund fick han ställa in pga sjukdom. Anders berättar om hur Börge ringt och sagt att han inte skulle kunna vara med, ”En väldigt stor Börge kan låta väldigt ynkligt”, försäkrar han.

Att författarparet är bra på att vara olika har vi förstått genom att läsa andra intervjuer, de har inte svårt att prata om hur oense de kan vara. Att de bråkar mycket och att det ofta knakar i deras relationsfogar. Efter 14 års gemensamt skrivande har de nu bestämt sig för att ta en paus från varandra under 2012. Det är inte första gången de tagit en paus, något som tidigare misslyckats. Den här gången är det annorlunda, menar Anders, eftersom de redan haft uppehåll sen årsskiftet och jobbar med sina egna projekt. Den här gången ska de klara av det.

Två soldater – en vision om framtiden eller spegling av verkligheten?
Precis som med alla andra böcker Roslund & Hellström skrivit är Två soldater hälften sanning, hälften fiktion. Det är en bok som tagit flera år att färdigställa, de började sin research för den redan 2008. Både Anders och Börge arbetar med ungdomar ”på glid” vid sidan om författandet och det ger en naturlig insyn i hur det ser ut för oroväckande många unga just nu och den kunskapen kan de sedan förvalta i sina böcker. Språk och uttryck, beskrivningar av brott och smuggling får en extra nerv.

De senaste åren har gängproblematiken som beskrivs i Två soldater närmat sig verkligheten ännu mer. Där det tidigare var 84% av gängmedlemmarna som återföll till brott efter att ha avtjänat sitt straff är siffran nu uppe i hela 95%. ”Med 5 000 nya gängmedlemmar på väg in är det dags att förstå problematiken och jag är glad om vi kan stanna av det här och skapa en balans”, säger Roslund. Men han ser inte hoppfull ut när han beskriver det han vet om alla Sveriges just nu växande gäng.

Boken är stark och har beskrivits som en politisk roman, inte enbart en kriminalroman men Roslund menar att de inte är politiska författare, de skriver underhållning. Däremot vet han att politiker läser deras romaner och hoppas att böckerna, tillsammans med rapporteringen av brott i medier, kan så ett frö om förändring inom kriminalvården och polisens förebyggande arbete.

Ni har ju träffat och pratat med många unga kriminella i er research av boken, har ni hört reaktioner från några av dem efteråt, har de läst boken?
De allra flesta av de unga killarna orkar inte läsa en så här tjock bok, de har inte ro till det. Poliser läser dem och de lite äldre på fängelserna, vi har fått positiva reaktioner, säger Roslund.

Vi kör en rövare och frågar hur de brukar jobba, rent praktiskt, Roslund och Hellström? (Trots att vi vet att de aldrig svarar på den frågan)
Nepp, det får vi inget svar på. Roslund berättar att det beslutet tog de redan när de lämnade in sitt första manus, och har benhårt hållit fast vid det beslutet. Och det verkar onekligen ha fungerat, snart får vi se deras böcker som filmer, både i Sverige och Hollywood. Och under 2013 sätter de igång att samla material inför nästa bok. Vi kan nog vila tryggt i förvissningen om att författarparet kommer att skrämma och överraska oss ännu en gång.

Så, missa inte den här omtumlande lyssningen i sommar!

Två soldater, men bara en kunde komma på bubbel.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s