Mississippi – amerikanska södern, när den är som värst?

Av: Hillary Jordan
Med: Anna Maria Käll“ 

Den här veckan ger vi oss av till den amerikanska södern under 1940-talet. Henry McAllan och hans fru Laura flyttar till en bomullsfarm i Mississippideltat. För henne är det en skrämmande ny miljö och hon delar inte sin mans kärlek till lantlivet. Laura sliter hårt med att uppfostra deras två barn under sträng övervakning av sin mycket osympatiske, rasistiske svärfar.

Efter att kriget i Europa är slut återvänder två unga män för att hjälpa till med arbetet på farmen. Jamie McAllan är raka motsatsen till sin bror Henry. Han charmar sin omgivning men förföljs av plågsamma minnen från kriget. Ronsel Jackson, äldste sonen till de svarta arbetarna som bor på McAllens land, återvänder från kriget som en hjälte men möts av ett långt farligare motstånd: den djupt rotade rasismen hos hans egna landsmän. Den osannolika vänskapen mellan de två unga männen drar in alla inblandade i en förgörande tragedi…

Ni har gissat rätt, det här är ingen upplyftande bok. Den handlar om människor som lever ett hårt liv, ett liv som kanske inte riktigt blev som de tänkte sig. Det handlar om rasismen som höll ett fast grepp om den amerikanska södern och om hur gemensamma erfarenheter kan knyta samman två människor som annars aldrig skulle ha haft något med varandra att göra.

Mississippi får mig att tänka på Den odödliga Henrietta Lacks, en annan tänkvärd bok som porträtterar kvinnan bakom de första odödliga cellerna. Var man arg på hur människor behandlas efter att ha läst den kommer den här boken att göda den ilskan. För orättvisa genomsyrar hela boken. Inte bara genom hur den skildrar relationen mellan svarta och vita, utan även skillnaden mellan kvinna och man i ett förhållande.

Vad gäller rösten så kan jag inte annat än älska Anna Maria Käll. I den här boken gör hon en fantastisk inläsning. Jag var ju inte helt övertygad om henne efter att ha lyssnat på Niceville, men allt är nu glömt och förlåtet.

Man kan inte säga annat än att det här är en stark bok som väcker många känslor – och jag tycker att man ska lyssna på den. Det här kan vara min sommars bästa lyssning.

Betyg:

 

Mississippi – amerikanska södern, när den är som värst?

Kommentera