Hälsosamt frigjord eller smaklös mammaporr?

Med jämna mellanrum dyker dom upp, bokfenomenen som alla pratar om och som slår alla rekord. Dom följs alltid av åsikter där vissa menar att det är värsta sortens dynga och andra att det är det bästa dom har läst.“ 50 Shades of Grey“ är den senaste i raden försäljningssuccér och Amazon uppger att böckerna har sålt mer“ än alla Harry Potter-böcker tillsammans! Dom har förstås också fått alla typer av omdömen: tantsnusk, mammaporr, härliga, frigjorda, feministiska, anti-feministiska, fantastiska, snuskiga, fruktansvärda.

Så vad är det här för böcker som har tagit läsarna med storm “– bildligt talat “–, och som fått alla som jobbar på förlag att undra om det överhuvudtaget går att gissa vad konsumenterna vill ha?

50 Shades of Grey“ är egentligen en vanlig kärleks-historia. Den handlar om 22-åriga Anastasia Steele som en dag möter den framgångsrika och stiliga affärsmannen Christian Grey, och självklart faller hon pladask. Men Christian Grey visar sig ha en mörk sida innanför sitt bländande yttre. Så långt känner“ vi igen historien. Men det som gör“ 50 shades of Grey“ till allt annat än en vanlig kärleksroman är vad som kommer sen: sexet! Christian Grey har ganska speciella sexuella preferenser som författaren inte väjer för att beskriva. Boken fylls av scener som får de flesta läsare att rodna, men som uppenbarligen också lockar till mer läsning.

Förutom det smått porriga innehållet så finns det också en rolig historia om hur böckerna kom till. Den helt vanliga hemmafrun EL James var ett stort Twilight-fan och bestämde sig för att skriva sin egen version av böckerna, men med ett mer vuxet innehåll. Huvudrollsinnehavarna hette Bella och Edward och boken hette“ Master of the Universe. James lade ut boken på en fanfiction-sida på internet och snart var hon överhoppad av läsare som både älskade och hatade. Så småningom fick ett förlag nys om boken och bestämde sig för att ge ut den. Boken delades upp i tre delar, Bella och Edward blev Anastasia och Christian och böckerna gavs ut under namnen“ 50 shades of“… Hur det gick sen vet vi.

Så vad har gjort just de här böckerna så stora?“ Vissa menar att de kom i precis rätt tid när e-boken tog fart. Med en e-bok kan du sitta på tunnelbanan och sluka ångande sexscener utan att din granne har en aning om vad du läser. (Samma gäller förstås för ljudboken ;-)) Det är också den perfekta historien – “ en vanlig hemmafru bestämmer sig för att skriva böcker, publicerar dem på internet “– och succé! Bättre historia kan man inte tänka sig.

Kvar återstår frågan om böckerna är bra; kan 31 miljoner läsare världen över ha fel? Ja, det är bara att lyssna och döma. Vad du än tycker kan vi lova dig rolig lyssning.

Snart. Snart! finns böckerna hos Storytel.

Hälsosamt frigjord eller smaklös mammaporr?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s