Vem kom först, Sauk eller Silfverbielke?

Ibland händer det. Den där perfekta kombinationen av karaktär och inläsare som gör att ljudboken blir ett alldeles eget fenomen. Så var det när En nästan vanlig man kom ut för ett par år sedan. Plötsligt pratade alla om den obehagliga psykopaten Silfverbielke och i“ samma andetag nämndes alltid Stefan Sauks tolkning av densamma. Det var som att den ena inte kunde existera utan den andre och som att de två hade gett ljudboken ett eget liv bortanför den tryckta boken.

Många skulle säkert tycka att det var obehagligt att för-knippas med Sveriges för tillfället mest omtalade psykopat men det verkar inte vara något som berör Stefan Sauk. Han berättar själv att det som fängslade honom från början var just böckernas råhet. Det finns något fascinerande över en person som är så totalt hämningslös och frånkopplad från verkligheten. Man kan riktigt känna obehaget när man läser säger Stefan.

Silfverbielke verkar dessutom bara bli mer skruvad med tiden berättar Stefan, och i Återvändaren är han värre än någonsin. I sista boken, som släpps om ett par veckor, har Silfverbielke tvingats till landsflykt men han är besatt av sin psykiater Mariana Granath som han har lämnat kvar i Sverige. Han tycks också bli mer och mer besatt av hämnd för varje dag som går säger Stefan.

När vi fick träffa mannen bakom Silfverbielke var vi förstås nyfikna på hur man går in i rollen som en psykopat. Hur förbereder man sig?

““Jaaa, jag brukar värma upp genom att gå ut och strypa 15 katter som jag sen tar hem och sprättar upp“” skämtar Stefan och visar med en demonstrativ gest hur han skulle gå tillväga. Med mer allvar berättar han sen att det inte finns några genvägar för att bli en bra inläsare. Det gäller att förbereda sig väl och läsa boken innan. Gör man inte det kan det dyka upp obehagliga överraskningar när man kommer till slutet berättar han, något han själv har lärt sig den hårda vägen.

Det andra som är otroligt viktigt berättar Stefan är att vara fokuserad och inte stressa. När man går in i studion måste man lämna resten av världen ute och helt gå in i sig själv. Där skiljer sig inläsaryrket mycket från jobbet som skådespelare. När du läser in en ljudbok sitter du helt ensam i studion och måste ha totalt fokus under 3-4 timmar säger Stefan. Något som vi hör från vår källa i studion att just Stefan Sauk är känd för att göra.

På frågan om Stefan har någon drömbok som han skulle vilja läsa in svarar han att det har han redan gjort: Och solen har sin gång av Ernest Hemingway.

Stefan lämnar oss med ett boktips åt Storytels lyssnare: Jussi Adler Olssons böcker, som han själv har läst in, menar Stefan är något utöver det vanliga. Han beskriver dem som en blandning mellan James Ellroy och George Pelecanos; otroligt välskrivna och mer åt crime noir-hållet. Ett bra boktips att fylla tiden med innan Återvändaren släpps om två veckor. Och har du inte lyssnar på En nästan vanlig man än så har du tid att göra det nu. Det är en bok som ska höras!

Återvändaren släpps hos Storytel i september 2012.

Nästa bok om Silfverbielke,“ Uppgörelsen kommer våren 2013.

Vem kom först, Sauk eller Silfverbielke?

4 reaktioner på ”Vem kom först, Sauk eller Silfverbielke?

 1. Niclas skriver:

  Första gången i mitt 44 åriga liv jag faktiskt väntar med spänning på en bok jag så gärna vill läsa…
  Tror denna uppfattning delas med många, både äldre och yngre!
  In Stefan we trust!

  Gilla

 2. Mimmi skriver:

  Jag som precis läst klart Jussi Adler-Olsens ‘Journal 64’ blir väldigt glad att höra att Sauk läst in fler böcker som jag genast skall ta tag i! Han är helt fantastisk!!

  Tack!

  Gilla

 3. Mimmi skriver:

  PS. Har givetvis läst alla andra Jussis böcker om Carl Mörck och kan verkligen rekommendera dem! När Sauk läser dem blir de en gnutta humor mitt i allt elände… 🙂

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s