Ett stycke nutidshistoria

Recension av: Fallet Thomas Quick – Att skapa en seriemördare
Av: Hannes Råstam
Med: Torsten Wahlund

En av de mest omdiskuterade böckerna denna höst är Fallet Thomas Quick “– Att skapa en seriemördare av Hannes Råstam. Råstam utreder hur Sveriges värsta seriemördare skapades. Quick fälldes för åtta mord. Erkände 25 till. Han benämndes under 90-talet som Sveriges första riktiga seriemördare.
Boken utreder“ hur en man kunde fällas“ för åtta mord, utan att ha begått ett enda av dem.

I våras fick jag möjligheten att vara en av de som korrekturläste manuset till Fallet Thomas Quick. Innan jag började läsa visste jag mycket lite om Thomas Quick, vad som egentligen hade hänt, vilka mord han egentligen hade erkänt. Men bara några sidor in i boken var jag fast, jag ville veta mera.

Råstam har granskat alla domar, alla förhör och andra dokument som är bundna till Quicks erkännanden. Alla fakta är på riktigt, och man får som läsare hjälpa till att pussla ihop berättelsen.
Researchen som ligger bakom är helt otrolig, men trots att berättelsen är en sann historia har den karaktären av att vara en deckare eller thriller. Man vill veta hur det slutar. Man vill ha nya fakta hela tiden.

Efter att ha korrekturläst manuset i våras blev jag nu i höst nyfiken på hur den blev som ljudbok. Jag har inte lyssnat på hela ljudboken, utan några partier här och där.
Boken är väldigt faktaspäckad, det är många årtal, namn och händelser att hålla reda på. Det är inte direkt en bok att lyssna på när man är trött och ofokuserad. Åtminstone inte om man vill hänga med i alla domar och alla detaljer som tas upp.

Boken är värd att lyssnas på, eller läsas, det som tas upp är viktigt och angeläget och är en bit av vår nutidshistoria. Ett bevis på att något i det svenska rättsystemet kanske inte riktigt fungerar som det ska. Boken väcker känslor och det är väl det den bästa litteraturen ska göra?

Ett stycke nutidshistoria

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s