Nathalie – en delikat historia?

Recension av: Nathalie – en delikat historia
Av: David Foenkinos
Med: Anna Maria Käll

Den här boken har jag längtat efter, framförallt för att den i bokform är utgiven av Sekwa, förlaget vars böcker jag inte kan få nog av. Jag tror jag sagt det förr, jag är“ frankofil, och ganska stolt över det “– och det här kändes som en sådan bok som jag verkligen skulle gilla.

Och det gör jag också. Den första timmen i alla fall. Boken är smålustigt skriven och som Uppsalabo blir jag road av beskrivningen av Sveriges stoltaste studentstad som “”en stad utan nämnvärt intresse“”. Men. Någonstans när Nathalie träffar svenska Markus vänder boken för mig och jag börjar irritera mig mer och mer på hur extremt töntig han är. Den stackars svensken som törstar efter kärlek och desperat söker Nathalies uppmärksamhet genom att vandra runt i korridorerna på jobbet (vad det är för “”stort svenskt företag“” som tycker det är okej att alla anställda tillbringar dagarna med att smyga på varandra skulle jag bra gärna vilja veta). Dessutom har han ett självförtroende som är så pinsamt dåligt att jag vill sluta lyssna. Åh, han är så ful att ingen skulle kunna älska honom. Åh, han är så ful att hans tjej inte vill ligga med honom utan slår honom för att hon blir så äcklad av honom. Men, kom igen. Vad har författaren emot svenska män egentligen?!

Så var det ju det här med mitt ofrivilliga förhållande med Anna Maria Käll. Orutinerat glömde jag bort att kolla vem som läste boken “– och precis som de fyra tidigare böcker jag lyssnat på var det ju hon. Det är väl inget egentligt fel med Anna Maria Käll och visst har hon en behaglig röst men jag gillar inte känslan av att hon “”förföljer“” min lyssning. Men det verkar som om vi har samma smak när det gäller böcker “– och då undrar jag, finns det inga andra inläsare som gillar samma böcker som oss som skulle kunna ge mig lite variation i min lyssning? Det stör det mig också något ofantligt att hon genom hela boken uttalar alla namn på franska, och ibland inte helt korrekt.

Men, bitvis är boken trevlig och den är genomgående väldigt lätt att lyssna på. Så, är du sugen på en sån där mellan-bok som du inte behöver committa till så mycket “– slå till. Jag kommer dock inte att gå och se filmen.

Betyg:

Nathalie – en delikat historia?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s