Med fötterna på jorden och hjärtat på rätt ställe – eller vem är Margot Wallström?

Recension av: Margot
Av: Bengt Ohlsson
Med: Johan Svensson“ 

“”Jag lärde känna den Margot jag ville lära känna. En politiker, en mamma och framförallt en mycket klok människa. Att dessutom lära känna Margot genomBengt Ohlssons perspektiv och ord förhöjer upplevelsen. Oavsett partifärg tycker jag att du också ska lära känna Margot!“”

Så skrev Amandla i sin recension av Bengt Ohlssons bok Margot. Och jag är böjd att hålla med. Ohlsson bok är ett levande porträtt av Margot Wallström, politikern ifrån Kåge som länge tillhört socialdemokratins främsta ansikten utåt och som ett flertal gånger varit eftertraktad som partiledare “– men som bestämt avböjt. Det är även ett porträtt av en arbetande kvinna, fru och mamma som lagt sin själ i sitt arbete “– och som står för det.

Margot Wallström har alltid haft en plats nära mitt hjärta och jag är en av dem som i hemlighet hoppas att hon ska ändra sig om partiledarrollen och gå in och styra upp lite bland socialdemokraterna. En person som arbetat för det hon trott på och samtidigt lyckats behålla sin integritet kan man inte annat än beundra.

Så. Självklart ville jag lyssna på boken om Margot. Blev jag besviken? Förändrades mitt sätt att se på henne? Knappast. Snarare fick jag en bekräftelse på att denna ”socialdemokraternas superhjälte” som tagit internationell politik med storm faktiskt förtjänar all sin framgång och att hon är en av dem som fortfarande har fötterna på jorden mitt i alla FN-uppdrag och uppståndelse. “ Boken är så engagerande att till och med jag som inte har en droppe politiskt engagemang i mina ådror ändå blir sugen på en karriär inom politiken!

Men det är ju inte bara politik. Det handlar om Margot, människan, också. Mamman som jobbar för mycket, hon som bryr sig om sina grannar från förr och som oroar sig för sina släktingar. Hon som lånar ut böcker till höger och vänster och trugar med kaffe och mat när man kommer på besök. Och det gillar jag.

Det är en perfekt förstagångslyssnarbok, dels för att den inte är ofantligt lång, dels för att jag tror att det här är en bok som vill bli lyssnad på hellre än läst. “ Den är liksom trevligt pratig och mysig att följa…som ett samtal med någon man känner väl.

Till bokens nackdel bör sägas att språkbruket växlar mellan högt och lågt, kanske lite för mycket för min smak och att jag får reda på mer om Bengt Ohlssons tripp till New York än Wallströms liv. Samtidigt är det trevligt och bidrar till den nära stämningen att vi är kompisar, jag och Margot.

Man behöver verkligen inte vara inbiten socialdemokrat för att gilla boken om Margot Wallström. Men man kanske måste imponeras lite av starka människor (som inte är gubbs) som tar för sig av livet och som arbetar hårt för det de tror på samtidigt som de är genuint…sympatiska. Lyssna om du är en av dem!

Betyg:

Med fötterna på jorden och hjärtat på rätt ställe – eller vem är Margot Wallström?

Kommentera