Alfons pappa läser in bok för Storytel

Idag släpper vi thrillern Skuggans spel, en actionfylld deckare som utspelar sig i slumrande Mariefred. Boken är inläst av Henrik Norman och Skuggans spel är den första ljudboken han har läst in (men långt ifrån sista hoppas vi). Vi tycker att Henrik har gjort ett suveränt jobb och tog chansen att ställa några frågor till honom.

Hur var det att läsa in en ljudbok för första gången? Nervöst, roligt, jobbigt, svårt? Drömde du om boken på nätterna?
Jag hade läst in en lärobok med inslag av skönlitterär text tidigare men det här var min första regelrätta roman och det var väldigt roligt att“ få läsa in den! Det krävs ett annat slags flyt i inläsningen av en genomgående berättelse som är spännande att försöka hitta. Att, som i det här fallet, klämma in 375 sidor på fjorton dagar är dock inget jag tänker försöka upprepa. Färre antal sidor per dag är klart att föredra. Och den lille ljudteknikern i mig, som lyssnar efter smackljud och annat och distraherar berättandet, honom kommer jag fortsättningsvis att försöka lämna utanför speakerbåset.

Jag drömde inte om boken på nätterna men den upptog onekligen större delen av min vakna tid under en intensiv period och då tedde sig verkligheten utanför rätt perifer…

Hade du några speciella tankar om hur du skulle läsa?
Jag tror jag hade en rätt klar bild av hur jag skulle läsa: att lägga något band på lusten att gestalta olika karaktärer, så att det inte ställer sig i vägen för berättelsen, och samtidigt försöka ge dialogen en lätt färgning, så att det inte blir för torrt.

Vad tyckte du om boken?
Jag tyckte mycket om Lars bok. Han har en förmåga att tydliggöra varje karaktär, som jag verkligen uppskattar, och för dessutom fram en rad starka och intressanta kvinnor bland alla män i kriminallitteraturen.

Lyssnar du själv på ljudböcker? Har du någon favoritinläsare i så fall?
Som svar på frågan om jag lyssnar på ljudböcker måste jag ärligen säga, att fram till nu har jag bara lyssnat på mig själv… Det hänger nog mycket samman med att jag älskar att läsa, att ha texten framför ögonen. När sedan det här dök upp, avstod jag aktivt från att lyssna på någon inläsning eftersom jag inte ville skapa mig en bild av hur man läser in ljudböcker. Men nu när jag läst in en själv, så har nyfikenheten väckts, och jag kommer nog därför snart att också kunna räkna mig som lyssnare.

Vad gör du när du inte läser in ljudböcker?
Jag arbetar som skådespelare och gör mycket röstjobb, just nu spelar jag till exempel in som berättare för en kommande programserie på SVT. Emellanåt syns jag också i bild på TV och film och så står jag på scen naturligtvis, senast som Alfons pappa i en familjeföreställning på Intiman i Stockholm. Vilken nästa pjäs blir är inte riktigt klart men jag har precis varit på audition för en som jag hoppas mycket på!

Lyssna på Skuggans spel här!

Alfons pappa läser in bok för Storytel

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s