Helene Tursten, Sveriges första Deckardrottning!

Helene Tursten är“ en cool katt som är en av våra första Deckardrottningar, innan begreppet ens var uppfunnet.“ Vi träffade henne mitt under den hektiska bokmässan i Göteborg.“ Dagen till ära har hon klätt sig i lila för att matcha sin nya bok, I skydd av skuggorna, som upptar en hel vägg i Piratförlagets monter och glänser i lila. Vi får pusta ut“ i ett litet krypin i förlagets monter, att få sitta ner en stund är en uppskattad lyx.

Storytels egna ljudboksförlag Din röst har nyligen gett ut Turstens allra första bok, Den krossade tanghästen, som ljudbok och vi är förstås nyfikna på vad hon tycker om det och om hon ens kommer ihåg den?“ 

Det gör hon definitivt och historien om hur den skrevs är både sorglig och väldigt imponerande.

Helene Tursten arbetade som tandläkare men fick en svår reumatisk sjukdom. Hon trodde länge att hon skulle kunna komma tillbaka till jobbet som tandläkare men det gick helt enkelt inte.

”Vad göra? Jag började skriva och översätta artiklar, skriva noveller. Småsaker i början men jag lärde mig snabbt. Jag gick en kurs på ABF för att ens lära mig att starta en dator” skrattar hon.

Men varför just skriva?
”Jag har alltid varit bra på att skriva, lärde min läsa själv med hjälp av Kalle Anka när jag var fem år.“ Nu fick jag en bra idé till en bok och satte igång.“ Maken hade varit polis och gav en inblick i hur polisarbete egentligen går till och jag ville“ beskriva kvinnliga poliser på riktigt, som vanliga människor med hem och barn, villa och Volvo. Inte som övermänniskor utan förankring i vardagen.

Två timmar om dagen under ett år skrev hon på boken. Ett litet förlag i Göteborg, Anamma förlag, antog den och det var början på ett helt nytt kapitel i livet för Helene.

Samma år som boken kom ut instiftades Polonipriset av tidningen Jury för att uppmuntra kvinnliga författare att skriva deckare. Tursten nominerades tillsammans med Liza Marklund och Inger Frimansson. Det tog inte många år innan priset slutade att delas ut, det fanns helt enkelt inget behov längre eftersom en veritabel flod av kvinnliga deckarförfattare såg dagens ljus. Nu är svenska deckare kända över hela världen för som ”Swedish Crime”.“ Helene själv säljer ungefär 25-30% av sina böcker i Sverige, resten främst i Tyskland.

”Jag kunde ju aldrig drömma om att det skulle gå så bra. Nu signerar jag min tionde deckare på bokmässan, det finns 12 filmer baserade på mina böcker och jag är kompis med Jan Guillou! Men det klart jag får betala för det också, jag är ju inte frisk, jag måste äta speciell mat och under en sån här mässa är det omöjligt att ta det så lugnt som jag borde.”

Vad har du för relation till ljudböcker?
”Jag lyssnar ganska mycket, gärna i bilen. När min man och jag ska åka nånstans lyssnar vi alltid och jag slogs med mitt gamla förlag för att få ge ut böckerna som ljudböcker också. Dom var inte så pigga på det och det är en stor anledning till att jag bytte till Piratförlaget.

Vi undrar om hon inte är sugen på att läsa in sina böcker själv men nej, andra gör det bättre menar hon. Angela Kovàcs, som spelar Irene Huss i filmerna är även inläsare men tyvärr har hennes schema aldrig passat för att läsa in Huss-böckerna.
Synd, enas vi om, det hade ju passat extra bra.

Efter bok nummer tio har hon nu en ny thriller-idé som ligger och väntar i huvudet men först måste hon skriva synopsis till“ sex nya Irene Huss-filmer som inte är baserade på böcker. Manuset skriver någon annan men själva idéerna är det Helene själv som har hand om.

Vi frågar om inte hennes egen bild av vem Irene Huss har överskuggats av film-Huss?
”Nej, faktiskt inte. Jag hade skrivit så många böcker innan de började filmas, karaktären är redan så rotad i mig att den inte rubbats. Sen är Kovàcs så bra i rollen att det inte stör, hon har verkligen lyckats fånga Irenes styrka och fysiska närvaro.”

Hur hänger du men då, det var ju länge sen din man var polis nu?
”Jag har fått prya på polisstationer och så har jag kontakter som jag kan ringa och fråga saker. Jag läser facklitteratur och“ pratar med specialister inom alla möjliga områden. Men det har ju verkligen hänt mycket sedan 1997 när jag satt och skrev första boken, då“ hade ju inte poliser ens varsin mobiltelefon.”

Har du något boktips till Storytels kunder?
”Jussi Adler Olsen, Kvinnan i rummet. Superspännande och bra!”

Så är vår tid ute och vi måste resa oss och ge oss ut i det myllrande bokmässehavet igen.

Lyssna på Den krossade tanghästen här!

 

Helene Tursten, Sveriges första Deckardrottning!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s