Ove, Ove, Ove…hur ska jag klara mig utan dig nu?

Recension av: En man som heter Ove
Av: Fredrik Backman
Med: Torsten Wahlund“ 

En man som heter Ove är utan tvekan en av hösten mest omtalade böcker och efter att ha läst alla Storytellares fina recensioner av Fredrik Backmans debutromankände jag mig tvungen att ta reda på vad det hela handlade om.

Så låt mig presentera en man som heter Ove. 59 år. Sur. Vresig. Tvär. Ser till att allt går rätt till och att alla runt om honom följer reglerna. Nä. Det låter inte så kul, jag vet, men precis som med allt annat har Ove mycket dolt under den buttra ytan. Det tar ett tag att låta sig svepas med i Fredrik Backmans berättelse (för i början tycker man mest att Ove är en gammal surgubbe) men när man väl har gjort det är det svårt att släppa boken.

Backmans ord tillsammans med Torsten Wahlunds stämma lyfter berättelsen och jag njuter av att få följa Ove och hans grannar genom boken. 10 timmar har aldrig flugit förbi fortare. Däremot vill jag stundtals göra Ove äldre än vad han är och funderar lite över hur Backman tänkte när han gjorde honom till en medelålders man som känns lååååååångt över sina 59 år. Petitesser i sammanhanget, men allt räknas.

Boken är rolig och sorglig om vartannat och målar ett levande porträtt av den där Ove (som vi alla har träffat på ett eller annat sätt) och när Torsten Wahlund berättat färdigt historien om Ove och avslutar boken sitter jag där på tåget till Uppsala med gråten i halsen och ett hjärta som värker.

Nu är det så att Fredrik Backman har fått mig att ångra alla 5:or jag gett tidigare. Inte för att jag inte gillat de böcker som fått bra betyg utan helt enkelt för att när man lyssnat på en bok som verkligen är en 5:a “– på riktigt “– så känns alla de andra böckerna futtiga i jämförelse. Mitt liv är tomt ett par dagar till men jag är så glad att jag fick den där tiden med Ove!

Betyget:“ 

Ove, Ove, Ove…hur ska jag klara mig utan dig nu?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s