Har hysterin kring 50 shades of Grey lagt sig?

Hela bokhösten 2012 har präglats av snusk i och med allt snack om den erotiska trilogin om den extremt rike (och känslomässigt störde) Christian Grey och studenten“ Anastasia Steele. Nu när vi fått in trilogin på engelska, och första delen av den släppts på svenska (under namnet Femtio nyanser av honom) tycker vi det är dags att tycka nåt om böckerna.

Reaktionerna, och kommentarerna, på böckerna har varit extremt blandade. Vissa av er har älskat dem medan andra menar att det är den värsta skräplitteraturen de stött på och vi kan väl konkludera att det där med att skriva erotiskt inte är helt enkelt. Men ändå har folk blivit som tokiga i trilogin “– och alla har läst dem, funderat på att läsa dem, eller åtminstone snackat om dem.

Ärligt talat, det är ingen kvalitetslitteratur varken vad gäller det språkliga eller själva storyn men det känns inte som att det är grejen. När vi på kontoret läste böckerna (boken i mitt fall, jag gav upp 20 sidor in i Fifty shades darker) gick diskussionen het kring vad som var okej och vad som inte var det och ju mer vi diskuterade kring boken desto mer uppenbart blev det hur extremt osund relationen mellan Mr Grey och Ana är. Det finns något olustigt över hans kontrollbehov som inte går att komma ifrån, Ana är ganska våpig och hennes naivitet irriterar efter ett tag, och det är svårt att ta boken på allvar. Dessutom är ingen av huvudpersonerna särskilt sympatisk.

Det positiva i det hela är hur mycket vi faktiskt snackade om den här boken! Det finns ingen annan bok som rört upp så mycket känslor bland oss här och som gått att prata om i oändlighet. Om känslostormen och diskussionslustan beror på det erotiska temat eller om det var för att boken var så extremt usel låter jag vara osagt.

Men visst. Sexscenerna är många och ingående så är man ute efter det så kör så det ryker. Det är ju hur många (kvinnor) som helst över hela världen som älskat E L James Twilight-inspirerade sexböcker, så bara för att vi torrbollar på kontoret inte gör det betyder ju inte att du tycker likadant. Om inte annat “– läs dem för att inte känna dig utanför på nästa tjejmiddag.

Vill du inte läsa böckerna men ändå få koll på dem? Läs Katrina Lumdens extremt roliga recensioner.

Har hysterin kring 50 shades of Grey lagt sig?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s