Lars Rambe, ingen koftkuf direkt.

Varje gång vi på Storytel träffar en författare blir vi lika fascinerade och lämnar alltid mötet med viljan att sluka allt som personen har skrivit. Det är något visst med att höra en författare berätta om sin bok. De pratar om sina karaktärer som att de vore levande personer och berättar om handlingen på ett sätt som drar in en i historien och man suktar efter mer. Föga förvånande att författare är bra berättare kan man tycka. Att de också är bra marknadsförare borde inte vara en självklarhet. Men den bästa säljaren är givetvis alltid den som brinner för sin produkt.

När vi träffar Lars Rambe, författare till Strängnäs-serien, visar han sig vara allt annat än den där koftkufen som sitter instängd på sin kammare och författar. Tvärtom brinner han för att sprida sina böcker och tror starkt på att jobba tillsammans med andra författare i nätverk för att hjälpa “– och bli hjälpt.

Lars har en bakgrund som advokat men gick, som så många andra, och drömde om att skriva böcker. Skillnaden mellan honom och många andra var att han gjorde slag i saken. I sann advokatanda gjorde han ett avtal med sin fru som innebar att han fick ett år för att skriva en bok och få den utgiven. Ett år för att förverkliga sin dröm.

Där och då började han skriva på deckaren Spåren på bryggan. Planen var att “”gräva där han stod“” och boken utspelar sig därför i en miljö som han var väl bekant med, nämligen Strängnäs och Mariefred.

Att skriva var den lätta biten berättar han och när det var färdigt började arbetet med att få boken läst. Ett stort projekt med att sälja boken och få den läst drog igång efter att Rambe fattat beslutet att ge ut Spåren på bryggan på eget förlag.

Det stora genombrottet kom en dag när han stod på Hedengrens bokhandel och visade upp sin bok för killen i kassan. Killen klämde och kände på boken och sa direkt att det här verkar ju spännande. På rekommendation från killen ifrån bokhandeln skickade Lars in boken till Pocketförlaget. Snart fanns boken ute som pocket och innan han visste ordet av toppade den försäljningslistor ända borta i Italien.

Rambe har många bollar i luften, jobbar fortfarande deltid som advokat, skriver och är med och driver förlaget Hoi “– ett helt nytt sätt för författare att ge ut böcker (läs mer om dem här). Det återspeglar sig även i hans sätt att skriva.

“”Jag vill alltid förnya mig när jag skriver“” säger Lars och förtydligar, “”Min första bok är en pusseldeckare i klassisk anda som har liknats vid Morden i Midsomer. Skuggans spel, nummer två i serien, handlar också om journalisten Fredrik Gransjö men det mer en actionfylld thriller i högt tempo. Nästa bok i serien kommer bli en politiskt laddad deckare.“”

Lyssna på Skuggans spel här.

Lars Rambe, ingen koftkuf direkt.

Kommentera