Stefan Tegenfalk – Sveriges deckarkung?

För snart ett år sedan kom Den felande länken, tredje delen av Stefan Tegenfalks omåttligt populära serie om Walter Gröhn och Jonna de Brugge till Storytel. Nu är det dags att välkomna Pianostämmaren, hans senaste deckarhistoria. Självklart ville vi ta tillfället i akt och träffa Stefan för en intervju, prata böcker och lära känna honom lite bättre.

För er som inte vet särskilt mycket om mannen bakom Walter Gröhn kan vi börja med att berätta att Stefan Tegenfalk var med och drev Bredbandsbolaget när det begav sig och berättar själv att han egentligen aldrig varit särskilt intresserad av att vare sig läsa eller skriva. Författarskapet började som av en händelse med att han hittade en gammal berättelse han skrivit på mellanstadiet och skämtade om att han kanske skulle börja skriva böcker.

Och visst, Stefan fick en skrivarkurs i födelsedagspresent “– en present han högst motvilligt tog emot. Till skillnad från många andra gömde han inte undan den i högen för oönskade presenter utan skrev pliktskyldigt in sig på kursen under mycket suck och stön. Efter ett par kortare övningar fick han rådet av kursledaren att börja skriva. Och det gjorde han.

– En sida blev till fem och efter femtio började jag skriva helt maniskt, säger han. Till slut hade jag skrivit 1 500 sidor text och det är det som ligger till grund för mina första tre böcker.

När vi kommer in på nya boken, Pianostämmaren, säger Stefan att han varit mycket mer nervös inför släppet av den här boken än sina tidigare. Han oroar sig för att hans läsare kanske inte kommer att uppskatta en introvert psykologisk kriminalroman. Pianostämmaren är annorlunda, både i handling och i tempo, berättar han och menar att det är egentligen så här han velat skriva ända från början.

Pianostämmaren utgår från Linnea, en ung flicka i ett välbärgat område utanför Stockholm. Ett övre medelklassområde som trots miljonvillor med flerbilsgarage också hemsöks av våld, mobbning och knark, bara mer dolt under ytan. Linnea är ensam, mobbad och skär sig i hemlighet. Boken har flera tidsaxlar och parallella historier som gav författaren migrän under skrivprocessen.

Walter Gröhn och Jonna de Brugge dyker upp som utredare liksom i tidigare böcker men Tegenfalk berättar att han närmast drabbades av den unga Linneas röst: Jag förstår att det låter helt schizofrent men jag liksom hörde hennes röst och var bara tvungen att skriva ner det. Hon kom mig väldigt nära och det kändes viktigt att berätta om henne. I den här boken har jag Linnea som huvudperson mer än mina två poliser.

Är du heltidsförfattare nu?
Nej, jag jobbar som IT-strateg också. Det blir för ensamt att bara vara författare, tråkigt att inte ha arbetskamrater på dagarna så jag gör både och. Sen jag började skriva har jag blivit bättre på att se människor, mer nyfiken, det har blivit roligare att studera folk och liksom samla på karaktärer.

Vad har du för relation till ljuböcker?
Jag lyssnar på ljudböcker från tid till annan och är verkligen glad att ha Reine Brynolfsson som inläsare, han passar mina böcker. Han tar läsningen på stort allvar och vi gick igenom mkt på Pianostämmaren eftersom den har olika tempo, snabbare ibland, långsammare ibland. Han har gjort en jättebra insats, har gett boken en helt ny dimension.

Har du något boktips till våra läsare?
En bok som alltid ligger på mitt nattduksbord och som jag läser i ofta är Borgerlig skymning av Simon Fruelund. Det är en dansk författare som skriver om människor som bor på en gata. Han skriver 4-5 meningar om varje familj och på de meningarna lyckas han fånga deras liv och öden exakt. Varje persons berättelse är fascinerande i sig. Jag önskar att jag kunde skriva så.

Han berättar också att nästa bok redan finns klar i hans huvud och ““bara“” behöver skrivas ner, något han ska sätta igång med i vinter. Vilket ämne eller vilken av sina huvudpersoner han kommer att fokusera på vill han inte avslöja men nog vill vi veta hur det ska gå för den både tuffa och plågade Jonna i fortsättningen?

Lyssna på Pianostämmaren här!

Läs mer om karaktärerna på Tegenfalks hemsida.

Foto: Eva Lindblad

Stefan Tegenfalk – Sveriges deckarkung?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s