Bröderna Khemiri i en pärla du inte får missa!

Recension av: Jag ringer mina bröder
Av: Jonas Hassen Khemiri
Med: Hamadi Khemiri“ 

I fredags satt jag på ett tåg till Katrineholm och behövde något kort och lättlyssnat (hade fortfarande inte kommit“ igång med lyssningen i efterdyningarna av En man som heter Ove) och snubblade över Jonas Hassen Khemiris senaste bok, Jag ringer mina bröder. Precis som alla andra tjejer här på kontoret har jag en crush på Hassen Khemiri och har tyckt att hans tidigare böcker var briljanta “– så det var självklart att jag skulle bita tag i den här.

Jag ringer mina bröder är historien om Amor som irrar runt i en polisfylld, paranoid stad på jakt efter en reservdel till en borrmaskin. Hans främsta fokus är att bete sig maximalt normalt. Under 24 intensiva timmar befinner vi oss i Amors huvud där gränserna mellan brottsling och brottsoffer, kärlek och kemi, paranoia och verklighet, blir allt suddigare.

Det är en kort bok, bara 1 timme och 22 minuter, men den lyckas gripa tag i mig redan från första“ minuten. Eller, jag menar såklart att Hamadi Khemiris fantastiska inläsning fångade min uppmärksamhet från stund ett. För den är bra. Och rolig. Och engagerande (jag tvingade min medresenär att lyssna på de roliga bitarna, lyssnade om och skrattade gott).

Men det finns ett djupt allvar i Hassen Khemiris bok. Stort och mörkt allvar om något som var väldigt nära oss för inte så länge sedan. Den där dagen när terrorismenkom till vårt kvarter och vi alla gick runt och kände obehag. Återigen lyckas han alltså slå huvudet på spiken och skriva en bok som berör, som engagerar och som stannar kvar i tankarna.

Mitt tåg var försenat. Närapå 25 minuter. Men jag märkte inte det. Drivet i historien gjorde att jag knappt ens märkte att SJs snabbtåg gick i snigelfart. Tiden blev skev och det kändes inte som om vi åkte långsamt. Det är ett bra betyg. Min enda kritik är att den var alldeles för kort. Jag ville ha mer. Bara lite. En timme eller så. Så, med risk för att ytterligare strössla med höga betyg är jag tvungen att ge den en femma. Men det är inte för att jag är extremt generös med de höga betygen. Den var verkligen SÅ bra!

“ Betyg:“ 

Bröderna Khemiri i en pärla du inte får missa!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s