Vägen till Umbria, som en lök att skala!

Berätta, vad handlar din bok om?
Oj. ”Vägen till Umbria” är fantasi kring känslor vävda runt samhällskritik och kärlek. Ett rent och skärt äventyr, men format som ett härligt trassel, där läsaren blir den som nystar. Cliffhangers, vridningar och vändningar! Karaktärer att älska, karaktärer att hata. Vissa lägger sig precis i mitten. Är den onde ond? Är den gode god? Vad avgör vem som är vad? Den ska vara svår. Svår på rätt sätt. Du får följa en mängd människor och kanske även andra underligheter, som från början kan verka oändligt separerade. Men allt eftersom märker du hur de ändå hänger samman. Frågan är hur? Varför längtar Gwendolyn så? Vad är Umbria? Varför vill Llera döda sin syster och vad är den där enorma svarta pelaren mitt i landskapet?

Boken är uppbyggd som en gåta, kan du ge några ledtrådar?
Få finns att ge. De kan ligga synliga som en vithaj på en skogsstig, eller sublima likt en albinokatt mot snöklädd bergvägg. Det du först tror dig veta, kan lika gärna vara dess motsats, beroende på hur uppmärksam du varit. Du inte bara läser ”Vägen till Umbria”. Du löser den. Men det underbara i kråksången är, att du inte behöver anstränga dig! Om du bara vill läsa en vanligt äventyr, är det precis vad du kan göra. Skala lökens yttersta lager. Vill du ha mer skalar du nästa. Och nästa. Och nästa. Tills mikroskop och stjärnkikare krävs.

Vägen till UmbriaDu gjorde några ändringar till ljudboken? Vilka är de och varför gjorde du det?
”Vägen till Umbria” är det första jag någonsin skrivit. Min debutroman. Mitt debutmanus. Jag visste ingenting, utan skrev bara rakt ut ur sinnet, genom fingertoppar och sömntunga ögon. Allt jag hade var en mening och det landade i 1,3 miljoner tecken som tillsammans formade ett fantastiskt äventyr. Men boken är bara början. En brokig början i min litterära karriär. Den blev en ouppfostrad men älskvärd skitunge. Så ren från yttre litterär påverkan det bara går, men samtidigt ohyfsad i sin form. Jag ändrade små saker. Knappt märkbara. I planeringen finns det en nyutgåva. Den ljudbok som nu kommer är dock ändå egen, oavsett Umbrias framtid. Nyutgåvan kommer att få den ansiktslyftning som behövs redigeringsmässigt. Alexandra som läst in boken har haft full frihet att låta sitt sinne styra språket här och var i ljudboken. Hon har målat den med ljuva färger i skarvarna. Utan att hon påverkat storyn. Hon har gjort det med bravur. Mina ändringar ger dock ljudbokslyssnaren lite mer. Lite extra. Sublimt. *fnittrar hemlighetsfullt…

Vilken genre tycker du att boken tillhör?
Äventyrlig science-fiction med apokalyptiska inslag tjyvparat med kärleksfylld fantasy i dess renaste form. Innehåller några adjektiv, ja.

Vilken stämning ska man vara i när man lyssnar på din bok?
Öppen. Eskapistisk. Avslappnad koncentration. Lyssnaren ger sig in i ett snår som liknats vid korsningar mellan tv-serien ”Lost”, filmen ”Inception” och den inte helt okända ”Sagan om ringen”. Jag vill att läsaren ska tänka till. Få idéer. Bygga upp och konstruera. Så sinnet får vad sinnet behöver. En utmaning!

Lyssna på boken här!

Vägen till Umbria, som en lök att skala!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s