Har du redan plöjt Hungerspelen?

Recension: Divergent
Av: “ Veronica Roth
Med: Anna Maria Käll“ 

Det här med dystopier är ju riktigt spännande. Och extreeeemt beroendeframkallande. Efter att ha slukat hela Hungerspelstrilogin var jag ändå rätt mätt på den här dystra typen av böcker, men när så Divergent ramlade in på Storytel, och jag var utan öronbok, ville jag ändå ge den en chans. Detta trots min tidigare uttalade svåra relation med Anna Maria Käll.

Boken är första delen i en trilogi (JA!) som handlar om ett samhälle uppdelat i“  fem olika falanger där alla har en särskild kvalitet (de Ärliga, de Osjälviska, de Fridfulla, de Lärda och de Tappra). Beatrice är 16, född som Osjälvisk, och precis som alla i den åldern måste hon, efter ett lämplighetstest, välja vilken av falangerna man vill ingå för resten av sitt liv. Väljer hon bort sin egen falang kan hon aldrig återvända. Självklart gör hon ett oväntat val.

Man sugs in i storyn på en gång och har sen svårt att släppa den (satt i en bil i 7 timmar igår “– helt okontaktbar) ens för att göra sånt man måste. Visst är det förutsägbart och det känns tydligt att det är en sån där “”nästan-vuxen-bok“” med tillhörande kärlekshistoria men det gör inget. För precis som i Hungerspelen så fylls man av den där läslusten som ibland kan vara svår att hitta och man vill bara lyssna på ett kapitel till“…och ett till. Trots att man hela tiden ligger steget före handlingen och lätt kan gissa sig till vad som ska hända.

Anna Maria Käll och jag“…är kompisar den här gången. Hon passar fantastiskt bra som inläsare till just den här boken och jag tror inte jag har något att anmärka på. Vi har ett brokigt förflutet men nu seglar vi på lugnt vatten i den spännande historien om Trice och hennes falangkompisar. “ Nu går jag och väntar på del 2. För jag tänker inte läsa den utan det här ska lyssnas på. Helst med Anna Maria Käll.

Om du, som jag, kände ett tomrum efter Hungerspelen, gillar mörka dystopier, eller bara är ute efter nåt lättsmält och sjuuukt spännande tycker jag att du ska ge Divergent en chans. Du kommer inte ångra dig.

Betyg:

Har du redan plöjt Hungerspelen?

2 reaktioner på ”Har du redan plöjt Hungerspelen?

 1. MickeQ skriver:

  Du skriver
  ”Efter att ha slukat hela Hungerspelstrilogin”
  Jag frågar.
  Jag har läst/hört den första,
  Var någonstans hittar jag dom andra två,
  På storytell?

 2. Ambra skriver:

  MickeQ, jag måste erkänna att jag läste Hungerspelen i pappersform (kunde inte riktigt hålla mig tills de kom som ljudbok). Tyvärr måste du hålla dig lite lite till innan du kan lyssna på Fatta eld (del 2 i serien). Den beräknas komma till Storytel den 23 november. Om ca 2 veckor alltså. Sista delen hoppas vi landar här i mitten av december.

  Men som sagt. Divergent. Himla bra alternativ i väntan på nästa Hungerspelsbok. 🙂

  /Ambra

Kommentera