Grand final i skojarbranschen

Recension av“ Grand final i skojarbranschen
Författare:“ Kerstin Ekman
Uppläsare: Katarina Ewerlöf

När den välkände författaren Lillemor Troj får höra av sin förläggare att det manus hon precis lämnat in under pseudonym inte går att publicera“ blir Lillemor“ fundersam. Hon har ju inte lämnat in något manus? Hon tar med sig manuset hem och börjar läsa. Lillemor inser att det hon läser är en“ berättelse omhenne själv, författad av Babba.

Snart visar det sig att Babba har för avsikt att avslöja allt om Lillemor Troj, inklusive att det är Babba som skrivit varenda en av Lillemors bästsäljare. Det Babba dock inte har förstått är att Lillemor också har fått prestera i bokbranschen, även om hon inte skrivit böckerna.

Boken berättas ur två perspektiv, dels får vi veta hur Lillemor upplever situationen, vi får också ta del av hennes minnen kring det Babba berättar i boken.
Det andra perspektivet är Babba, genom boken Lillemor läser.

De båda kvinnorna i romanen är inte speciellt lätta att tycka om och jag vill inte att någon av dem ska ““vinna“”. Den ena känns mesig och blir överkörd av den andra. Den andra känns elak och inte speciellt nöjd med tillvaron. Men troligen är det just det som är meningen, att man inte riktigt ska bli fäst vid någon av huvudpersonerna.
Ett problem som finns med berättelsen är att det är svårt att hålla isär karaktärerna. Katarina Ewerlöf är uppläsare och gör ett bra jobb, men det blir ändå svårt att veta vem som berättar vad.

Boken var inte så bra som jag trodde att den skulle vara, jag hade höga förväntningar. Men den är helt klart trevlig, språket är fantastiskt och jag skrattar högt någon enstaka gång. Berättelsen sträcker sig över femtio års tid och är skickligt berättad.
Jag har nyligen avslutat den, och just nu är jag inte så amazed av den, men tror att det är en bok som måste få gro och ligga i det undermedvetna innan man kommer på hur bra den är.

Och lite nyfiken blir man ju, är något av det som står i boken sant?

Grand final i skojarbranschen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s