Troll, oknytt, magi och blodsugare!

Vinterns stora filmhändelse är förstås Peter Jacksons Hobbiten: En oväntad resa som har premiär den 12 december. Den är den första av tre filmer som bygger på J.R.R. Tolkiens roman Bilbo “– En hobbits äventyr. Vi som hoppats få se Micke Persbrandt som hamnskiftaren Beorn får dessvärre vänta till film nummer två. Vårt tips är då att lyssna på Hobbiten hos oss, blunda och se Persbrant framför dig när Beorn träder in i handlingen ungefär en tredjedel in i berättelsen. Vill man sedan fortsätta resan genom Midgård finns naturligtvis hela Sagan om Ringen att hänge sig åt.“ (Vi har allihop på engelska också, om det smakar bättre.)

Vill du ägna dig åt mer moderna troll föreslår vi Stallo, årets trollsnackis. Denna 25-timmars tegelsten är en modern saga från våra nordligaste skogar. I Kiruna bor Susso, vikarierande vårdbiträde till vardags, sökare efter troll och andra skuggvarelser på sin fritid. Susso är barnbarn till en naturfotograf som lämnat efter sig ett oförklarligt foto föreställande en björn på vars rygg en mystisk varelse klänger sig fast. Så kidnappas ett barn och Susso dras in i en jakt över hela Sverige utan att riktigt veta vad hon egentligen jagar. Den här boken kräver visst tålamod men uppskattar man detaljrikedom och iskallt mörker så är den en överraskande upplevelse.

En annan filmaktuell bok är Twilight-sagans sista del Så länge vi båda andas vars filmversion heter Breaking Dawn II. Här knyts hela den omöjliga kärlekshistorien mellan Bella och Edward ihop när Bella under stor möda föder ett barn och halva vampyrcommunityt hävdar att barnet måste bort och den andra halvan måste bevisa att barnet är ofarligt. Krig utbryter och spänningen är olidlig. Om man ändå inte är riktigt mätt på Twilight har författaren även gett ut en fristående fortsättning som heter Bree Tanners andra liv. Recensenterna var inte nådiga men vill man veta allt om Bellas och Edwards liv så ingår den i ditt Vampyr-kanon.

Vill man angripa det mystiska i mindre bitar passar A series of Unfortunate Events av Lemony Snicket mycket bra. Det är 13 böcker på ca 3 timmar styck om de tre föräldrarlösa syskonen Violet, Klaus och Sunny Baudelaire och allt märkligt och oturligt de råkar ut för. Halsbrytande tragiskt och knasigt. Har även den filmatiserats med Jim Carrey i huvudrollen. Ett bra och lagom sätt att slipa på sin engelska också.

 

 

En annan sorts troll, i snö:
Lyssna på alla fina Mumintroll här!“ 

Troll, oknytt, magi och blodsugare!

En reaktion på ”Troll, oknytt, magi och blodsugare!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s