Vitlöksballaderna, eller varför jag inte läser Nobelpristagare.

Recension av: Vitlöksballaderna
Av: Mo Yan
Med: Thorsten Wahlund“ 

Jag är inte en intellektuell snobb. Jag har inte tålamod med obskyra författare, krångliga formuleringar och invecklade historier. Det känns som om nivån är alldeles för hög och jag är inte redo att investera tid och engagemang i något jag ändå vet att jag inte kommer gilla. Eller ja. Det var så jag brukade tänka i alla fall.

Nu tog jag mig ändå an Mo Yans Vitlöksballaderna, något desperat efter att ha gett upp Den tomma stolen pga Bolmes katastrofala uppläsning. Ja. Jag vet.

“ Lynchning på den, men jag har känsliga öron. Hur som. Gamle gode Torsten läser och honom gillar jag ju.

Gissa om jag blev positivt överraskad av den här kinesiske pärlan som inte liknar något annat jag läst. Boken utspelar sig i“ Paradisets län där bönderna länge levt under svåra omständigheter. Regeringen uppmanar dem att odla vitlök, men den överproduceras och vitlöken blir osäljbar. Skörden ruttnar helt enkelt på fälten under den gassande solen och i sviterna av detta gör bönderna uppror.

Mo Yan skildrar böndernas hårda liv på ett rättframt och brutalt sätt. Sättet han berättar skiljer sig mycket ifrån vad jag är van vid från västerländska författare men jag fastnar i hans beskrivningar och kan inte annat än älska boken. Som det står i bokbeskrivningen är Vitlöksballaderna “”en brutal och förgörande vacker roman“” och som läsare både förundras man och förfasas över hur det är. Hur det var. Och balansen mellan att kritisera och hylla kinesiska regimen är fantastiskt spännande.

Så, alla skeptiker “– ge Mo Yan en chans. Jag tror ni kommer att tacka mig!

Betyg: “ 

Vitlöksballaderna, eller varför jag inte läser Nobelpristagare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s