Deckare – älskad och avskydd genre.

Att hitta någon som säger något nedsättande om genren ““deckare“” kräver ingen ansträngande arbetsinsats, haffa vem som helst på gatan, alla vet vad man ska säga om deckare.

Lättsmält, underhållningsvåld, ointellektuell, bestsellers, vem som helst kan skriva det, illa skrivet, nedsupen polisgubbe som lyssnar på opera eller duktig och nyfiken polistjej kan inte låta bli att lägga näsan i blöt, förutsägbart, läs och släng… ja, man kan hålla på hur länge som helst.

Men hela fenomenet deckare är fullt av motsatsförhållanden. ““Det svenska deckarundret““ betalar i princip för all bokutgivning i Sverige men exporten har också kvävt importen och översättningen av utländska böcker i andra genrer. Fast i perioder kommer någon välrenommerad intellektuell ut och omfamnar ett författarskap eller hela genren. Då brukar nämnas att en deckare eller spänningsroman är en perfekt scen för att berätta om ett samhälle eller en konflikt inom eller runt karaktärerna. Att det rent av är den renaste formen av berättande, att Shakespeare skrev deckare. Typ.

Själv är jag sedan länge en varm deckaranhängare. Jag har gått igenom en viss mognadsprocess, eller kanske snarare läst så enormt många att jag lärt mig vad jag verkligen tycker om, vad som väcker sann läslust hos mig. Vad jag alltid letar efter är vara tvungen att läsa gående, stående, att den hindrar min sömn och att personerna i böckerna kommer mig så nära att jag tror att jag lyfta luren och ringa dem. Det har kokat ner till att jag söker böcker där människornas relationer står i centrum och att det helst ska tilldra sig utanför Sverige men inte i USA, kanske i England. Inga mass- eller seriemördare tack. En gåta som inte behöver vara blodig, slingrande tankar och människors psyken ska utforskas och de första och sista 20 sidorna måste vara så uppslukande att man inte kan slita sig.

Bra böcker jag läst/lyssnat på siståne:
Jussi Adler-Olsen Jag trodde inte jag skulle gilla men hejsan vad jag inte kan sluta nu!
Gillian Flynns böcker Mörka platser och senare i vår kommer hennes superbra Kvinna saknad också som ljudbok.

Dessa finns inte som ljudböcker. Sandalöst, skärpning förlag!
Fred Vargas – Fransk deckarförfattarinna. Paris, mystik, ondska och stämning!
Denise Mina – Kunde inte hålla mig utan beställde hennes senaste på engelska, Gods and Beasts är kanske inte hennes bästa men läs alla, urbra.
Deon Meyer – Svinspännande från Sydafrika.
Elly Griffiths – Mycket trevliga böcker om Ruth Galloway och hennes vedermödor vid Norfolk-kusten, ensamstående mor, arkeolog med gamla ben som specialitet.

Min nästa lyssning blir Pojken i resväskan av Agnete Friis, Lene Kaaberböl. Dansk debutbok som verkar väldigt lovande!


Deckare – älskad och avskydd genre.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s