Ny Rekommendationsmotor

Hej, jag heter Micke och är Stoyrtels senaste tillskott till utvecklingsavdelningen. Jag började för några månader sedan som nybakad Civilingenjör i Teknisk Matematik från Lunds Tekniska Högskola. Mitt första uppdrag blev att bygga en ny, smartare rekommendationsmotor till tjänsten.

Rekommendationsmotorns uppgift är att räkna ut vilka böcker i våran tjänst som liknar varandra och på det sättet föreslå rekommenderade böcker för er användare baserat på vad ni gillar.

Andrej Markov

Algoritmen som jag har byggt baseras till stor del på matematiska teorier som framlades av den ryske matematikern Andrej Markov i början av 1900-talet. Alla böcker i tjänsten ses som noder i ett stort boknät där varje bok är kopplad till alla andra böcker med en viss sannolikhet. De här sannolikheterna är egentligen mått på ”likhet” och betyder att ju mer lika två böcker är desto starkare koppling har dem i boknätet. Men hur mäter man egentligen ”likhet” mellan böcker? Det är enklare sagt än gjort.

Saker som överensstämmande genre kan ge en bra start, men säger långt ifrån allt. När man tänker på det så slutar det i att det ofta är luddiga saker som känsla i språket, detaljer ifrån handlingen, etc. som avgör om man som människa tycker två böcker liknar varandra. Typiska saker som datorer och matematiska algoritmer är dåliga på att förstå.

Våran approach har varit att använda oss av en blandning av bok-information (t.ex. genre, författare osv.) och den information som ni användare ger oss när ni lyssnar och betygsätter böcker. Två böcker ses som mer lika om många användare har betygsatt båda böckerna med liknande betyg.

För att sedan räkna ut personliga boktips för just dig hoppar algoritmen ned i boknätet på en massa olika ställen som bestäms ifrån vilka böcker just du lyssnat på, suttit betyg på eller markerat som intressanta. Algoritmen knallar sedan runt mellan böcker i nätet och går hellre mellan böcker som har stark koppling till varandra. Till slut har algoritmen hittat de böcker i tjänsten som det är allra störst sannolikhet att du kommer gilla baserat på vad du gillat (eller inte gillat) tidigare.

De nya rekommendationerna finns sedan igår i alla apparna och på hemsidan under Mina Sidor. På Mina Sidor“ finns även en ny funktion där ni kan förbättra era personliga boktips. Jag hoppas att den nya rekommendationsmotorn ger er bra rekommendationer och att den kan hjälpa er att lättare hitta till alla grymma böcker vi har som stämmer med eran smak.

Till sist: Fler betyg = bättre rekommendationer !
Rekommendationsmotorn släpptes igår och har redan en hel del betyg att basera liknande böcker på men den uppdateras kontinuerligt och ju fler betyg ni sätter, desto bättre blir rekommendationerna, både för er själva men också för alla andra som använder Storytel. Så, BETYGSÄTT MERA! 🙂

Ny Rekommendationsmotor

2 reaktioner på ”Ny Rekommendationsmotor

  1. Johan Söderlund skriver:

    Hur fungerar det med vissa författare? Jag följer serier från ett par författare men uppföljande böcker finns inte än. Trott att de redan kommit ut i pocket i handeln. Ser inte programmet hur många som följer en viss serie som sen i sin tur gör att uppföljarna tas in?

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s