Hungerspelen – ett rått nöje

Hungerspelen av Suzanne Collins
Uppläsare: Rebecka Hemse

Ingen kan väl ha missat den omtalade trilogin om Hungerspelen, en dystopi utan like?

Hungerspelen arrangeras varje år i landet Panem, 24 deltagare i en direktsänd tv-lek på liv och död där endast en överlever. Spelen arrangeras för att påminna befolkningen om regimens makt. Deltagarna är mellan tolv och arton år gamla och har lottats fram, den som överlever spelet får åka hem till sin familj igen.

Den självständiga Katniss Everdeen är sexton år när hon deltar i Hungerspelen, anmäld som frivillig efter att hennes syster Prim blivit framlottad att delta. Katniss ser ingen annan utväg än att rädda sin syster undan spelen genom att själv ta hennes plats.

Under de första kapitlen stör jag mig på språket, det känns till en början lite styltigt. Men det förändras ju längre tiden går, ju mer insyltad i berättelsen som jag blir. Jag vill inte sluta lyssna, och tycker att boken bara blir bättre och bättre. Allt Katniss känner under Hungerspelen är riktigt bra beskrivet. Jag tycker dels att det är hennes tankar som gör hela berättelsen och dels spänningen berättelsen bjuder på. Hur kommer det att gå egentligen? En efter en av deltagarna dör, och ja, kanske är jag lite rå, men jag fascineras av det.

Uppläsaren Rebecka Hemse gör ett fantastiskt jobb, innan boken är slut har hon blivit Katniss Everdeen. Jag gillar uppläsare som lyckas med den bedriften, som tar sig an huvudkaraktären och suddar ut gränserna mellan uppläsaren och berättelsen.

Eftersom jag kände så starkt för boken tänkte jag att jag var tvungen att se filmen också. Och filmer brukar inte leva upp till böckerna, det vet jag ju. Och jag gillar faktiskt inte filmen speciellt mycket alls och den enda anledningen till det är att man inte riktigt lyckats förmedla Katniss känslor och tankar. Som sagt är det ju den största anledningen till att jag älskar boken.

Så sammanfattningsvis, läs boken men skippa filmen.

Hungerspelen får fyra Storytel S

Och har du redan tagit dig an den första boken kan du lyssna på de två uppföljarna här.
Ett tips för de som redan slukat hela trilogin är Divergent av Veronica Roth, också en dystopi med vissa Hungerspelsinslag.

Hungerspelen – ett rått nöje

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s