Näthat – även hos Storytel?

Ingen har väl missat debatten om näthatet som gått varm i svenska tidningar den senaste tiden och när vi i förra veckan fick en kommentar ifrån en författare som bad oss kolla över våra kommentarer kände vi här på Storytel att det var dags att blanda oss i litegrann.

“ Vi älskar att ni alla är så engagerade i författare, böcker och uppläsare, men ibland kan det bli lite för personligt, lite för hårt. Många författare, inläsare och förlag går in på Storytel för att läsa vad ni tycker om en bok och jag kan förstå att de ibland kan känna sig sårade av vad som står.

Det är självklart inte så att vi vill att ni bara ska skriva recensioner om böcker ni gillat, men vi ber er vara lite mer nyanserade i er kritik. (Det finns ingen anledning att skriva att man hatar författaren X, att hen inte kan skriva, eller att inläsaren Y är usel och amatörmässig.)

Så. Vi kommer från och med nu hålla bättre koll på de recensioner som kommer in hos oss“…och de som inte håller sig till saken, eller går över gränsen förbehåller vi oss rätten att ta bort.

 

Näthat – även hos Storytel?

12 reaktioner på ”Näthat – även hos Storytel?

 1. Olsen skriver:

  Engelska fjäderfä kan faktiskt inte skriva.
  Om en inläsare är dålig är det bra att man får veta så slipper man ödsla tid på boken i fråga?
  Eller är usel och amatörmässig så hatiska ord att dom skall tas bort?

  Gilla

 2. Fredrik Johansson skriver:

  Så länge det inte rör sig om uppenbara förtal, hot eller kraftiga ärekränkningar så anser jag att ni och alla andra som har funktioner för att låta folk ventilera sina synpunkter skall låta bli censuren.
  Censur, för det är faktiskt precis vad det är, hör hemma i diktaturer.
  Alla kränkta stackare kan väl låta bli att läsa istället? Jag förstår inte varför de som gnäller mest skall få sätta nivån. Jag har inte sett en enda recension på Storytel som varit det minsta kontroversiell, de exempel ni nämner ovan är patetiska att använda som ursäkt för att censurera, de motsvarar ju vad som går att läsa i vilken tryckt lokaltidning som helst i landet. Ska vi börja censurera de recensenterna också? Hela debatten har fått orimliga proportioner.

  Synpunkter som att ”HAN eller HON inte kan skriva” är subjektiva och motsvarar vad just personen som recenserar tycker, det är väl inte för den delen så att det är sanningen? -Sanningen är var och ens egen och åsikterna om vilken den är måste få vara fria att uttrycka.
  Det blir löjligt om nivån skall vara att det bara får vara en massa rosor i recensionerna.

  Gilla

 3. Linda skriver:

  Olsen: Man kan väl framföra kritik på samma sätt som om man hade personen framför sig?
  Tror inte det är många som skulle gå fram till en människa och kalla den för ”uselt” och ”amatörmässigt” då skulle man antagligen välja andra ord för att få fram det man vill ha sagt…

  … och om man nu känner att man skulle uttrycka sig så i verkliga livet också, ja då kanske man behöver se sig själv i spegeln och lära sig lite folkvett.

  Gilla

 4. Linda skriver:

  Och när det gäller ordet hen.
  Fnissa över svenska ord som betyder något annat på ett annat språk, det har jag också gjort…. när jag lärde mig engelska i…. årskurs fyra.
  ”Sagan är slampa” (slut) (höhöhö)
  Inte så ofta men hör klagomål på det, eller hur?

  Jag tycker det är fantastiskt att språket utvecklas och att hen är ett fantastiskt bra ord.
  Stor eloge till Storytel och andra som tar det till sig. 🙂

  Gilla

 5. Ingrid skriver:

  Att ge kritik är inte fel men när det blir elaka saker och påhopp är det en annan sak. Jag har själv lyssnat på böcker där jag anser att inläsaren saknade inlevelse utifrån min smak. Men det gör ju inte inläsaren oproffisonell. Det handlar om att vi har olika smak.
  Men som sagt det är skillnad att vara kritisk och vara elak.

  Gilla

 6. Magnus skriver:

  Det går att lämna saklig kritik även om den är subjektiv,
  men vissa personer måste få andra att må dåligt för att må bra själv.

  Gilla

 7. Kajsa skriver:

  Fredrik Johansson: Du behöver en lektion i vad censur innebär. Det du inte skulle säga till inläsaren eller författaren öga mot öga bör du inte heller skriva. Man är inte lättkränkt för att man inte vill bli utsatt för påhopp. Däremot är det lite kränkande att kalla detta för censur; kränkande för de som utsatts för riktig censur i diktaturer.

  Gilla

 8. Kazimiera skriver:

  Tycker att vi börjar leva i ett väldigt lättkränt samhälle. Om man nu inte kan formulera sig bättre än ”hon kan inte skriva, eller uppläsaren är urkass”.. så är väl det bättre än inget? Och ärligt Linda, vem fnissar över ordet ”hen”? ”Hen” är för vissa politiskt laddat där man vill släta ut människor till en grå massa. Vissa är uppenbart förtjusta i att kunna smälta in varthän, andra tar även det som en kränkning.

  Gilla

 9. Lise-Lotte Pettersson skriver:

  Ska man kritisera så ska det vara sakligt och inte person angrepp. Har många gånger funderat över hur vissa uttrycker sig på recensionerna. Tycker att detta är ett steg i rätt riktning. Tack för det Storytel

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s