Svenneskräp, inte en vanlig ljudbok

Svenneskräp av Kristoffer Cras
Inläst av Julia Frändfors, Ken Ring och Alexander Salzberger

På mitt skrivbord ligger boken Svenneskräp i pocketformat. Efter att ha bläddrat lite i den och tittat på det blänkande omslaget så tänkte jag att det här verkligen inte är en bok för mig. Jag är en sån som stör mig på om språket inte är rätt, klarar inte av att man skriver liksom med x, eller De med bara ett D.
Så nej, det var ingen bok jag tänkte att jag skulle läsa. Men av någon anledning ändrade jag mig, troligen för att den är bara tre timmar lång som ljudbok. Värt ett försök alltså.

Historien utspelar sig under ett dygn och berättas av en ung kille som bor i Stadsdel 3, man får aldrig veta hans namn. Stadsdel 3 är en stökig stadsdel och de som växt upp där verkar inte haft det lätt, mord, bråk, limsniffning och fängelse är vardag.
Under det dygnet hinner det mesta hända och spåra ur. Det är svårt att säga vad som egentligen utspelar sig utan att det blir spoilervarning över det hela. Men kort sagt, man får följa huvudpersonen och hans närmsta vänner när livet tar en obehaglig vändning. Huvudpersonen och hans bästa vän Malek hamnar i trubbel, när de senare ska sätta personerna på plats så går allt snett. En av killarna dör.

Uppläsarna gör ett grymt jobb och jag gillar verkligen att uppläsarna är flera. I början tyckte jag att det var rörigt men kom snabbt in i det. Likaså kommer man snabbt in i berättelsen, även om de första tio minuterna bestod av tankar så som ”Men herregud”, ”Jag kommer aldrig orka lyssna på hela” och ”Vad har jag gett mig in i?”. Men håll ut när de tankarna kommer, det är värt det.

I beskrivningen av ljudboken står ““Det här är INTE en vanlig ljudbok, det här är en hårt slående och vildsint mix av Salvador Dali, The Streets, sena nätter och en stökig uppväxt.“” Och jag kan inte annat än hålla med, det är inte en vanlig ljudbok. Den är något utöver det vanliga. På bara bra sätt.

Jag blev helt klart positivt överraskad. Boken berör mig och stannar kvar, därför får den faktiskt fyra svaga Storytel S.

Svenneskräp, inte en vanlig ljudbok

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s