Lik i fjällen

Fjällgraven
Hjorth och Rosenfeldt
Uppläsare: Niklas Falk

Tredje boken om Riksmordkommissionen under ledning av den sympatiske Torkel Höglund (ett plus för det ovanliga inslaget med en trevlig polischef!). Vid sidan av kriminalgåtan är navet i alla böckerna kriminalpsykologen Sebastian Bergman och hans trassliga relationer. Sebastian är en slags vardags-psykopat som man både kan relatera till och som man avskyr. Han ligger med allt som rör sig, han hämnas gruvligt på folk utan att verka beröras, han utnyttjar vem som helst för egen vinning, han klättrar kallsinigt över lik för att uppnå det han för närvarande råkar vara intresserad av. Men han har också ett förflutet som ger perspektiv på varför han är ett svin, en tragedi som aldrig släpper taget om honom.

Det är en svår balansgång för författare att låta sin huvudperson vara så oerhört osympatisk och ändå få lyssnaren att vilja höra mer och önska att han ska klara sig undan varje gång. Men jag tycker att Hjorth Rosenfeldt klarar det bra. Motvilligt hejjar man på Sebastian.

I Fjällgraven hittas en massgrav uppe i Jämtlandsfjällen och hela gruppen åker dit för att försöka identifiera liken och ta reda på varför de ligger nedgrävda där. Parallellt söker en kvinna efter sin försvunna man och en journalist från Uppdrag granskning börjar gräva i historien som visar sig ha koppling till massgraven och med trådar långt upp i Utrikesdepartementet.

Jag tycker inte att den här boken är den bästa av de tre. Mordmysteriet är inte tillräckligt spännande helt enkelt och det tar för lång tid innan det bränner till runt Sebastian Bergman. Men i sista tredjedelen har han trasslat in sig ordentligt i lögner och sina alltmer vansinniga intriger. De otroligt svettiga sista minuterna vinner mig tillbaka och jag vill ha nästa del nu, nu nu!

Stor eloge till Niklas Falk för inläsningen som är riktigt bra. Så perfekt tempo och inlevelse, så behaglig röst, utan att stå i vägen för historien. Gillar honom skarpt!

Såg för övrigt nu att det gjorts en TV-serie på första och andra boken 2010, med Rolf Lassgård i huvudrollen. Jag är glad att jag inte sett den för jag känner inte alls att Lassgård är Sebastian Bergman i mitt huvud!

Fjällgraven ger jag tre lagom Storytel-S och väntar ivrigt på nästa del. Lyssna här!

 

Lik i fjällen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s