Exklusivt i samarbete med Bonnier Audio, bara hos Storytel!

Förr eller senare exploderar jag

Förr eller senare exploderar jag av John Green
Uppläsare: Mirja Turestedt

Förr eller senare exploderar jag av John Green är en bok som tar andan ur en. Den är kategoriserad som ungdomsbok, i alla fall i USA, och den handlar om två unga människor men i vilken ålder du än råkar befinna dig i just nu spelar ingen roll. ”Förr eller senare…” berör alla.

Alla människor har ju någon gång varit ung och kan minnas den där alldeles speciella vilda och ibland skrämmande känslan av hur stor och vid framtiden är. Hur oändligt mycket som ligger framför en. Tanken på att inte ha någon framtid men ändå vara ung är outhärdlig.

Hazel Graze är 17 år och diagnostiserad med dödlig cancer. Hon bor tillsammans med sina föräldrar och ägnar mestadelen av sin tid framför tv:n eller läser en bok om och om igen. En bok som handlar om en flicka som dör. Hazel är brådmogen och deprimerad och hennes föräldrar försöker behandla henne som en vanlig tonåring, men vad är vanligt med att vara dödligt sjuk när man är 17 år?

För att få upp Hazel ur soffan mer eller mindre tvingar hennes mamma henne att gå med i en stödgrupp för cancersjuka ungdomar. Där möter hon Augustus, en friskförklarad enbent cancerpatient som sparkar liv i gruppen och tvingar ut Hazel ur sin kokong.

De blir kära, naturligtvis blir dom kära i varandra. Men den här kärleken är så förtvivlat fint beskriven att all ens gamla cyniska elefanthud faller av och deras kärlek går rakt in i hjärtat. Dessutom är boken skriven med humor, det går att skämta om död och förtvivlan. Så länge man tar det på dödligt allvar!

Inläsare är Mirja Turestedt, rutinerad och stark röst för en bok med stora känslor. Turestedt har läst in över 20 böcker och är skådespelare med filmer som Arn: Tempelriddaren och Luftslottet som sprängdes i meritlistan.

Plocka fram gråtnäsdukarna och bered dig på att få skratta, för här kommer årets kärlekshistoria!

John“ Green har skrivit fyra romaner varav två tidigare givits ut på svenska. Han är amerikan och har förutom författandet gjort sig känd som en av ”The Vlogbrothers”. Det består av videobloggar som han och hans bror gör till varandra och lägger upp på YouTube. Båda bröderna Green är extremt snabbpratande, allmänbildade och roliga och deras vloggar handlar om allt mellan himmel och jord. Se deras projekt här: http://www.youtube.com/user/vlogbrothers

Förr eller senare exploderar jag har nått enorma framgångar i USA, liksom hans tidigare böcker. När första upplagan släpptes signerade Green själv de 150 000 första exemplaren. När John Green var student jobbade han fem månader på en avdelning för dödligt sjuka barn och det är därifrån han inspirerats till att skriva Förr eller senare exploderar jag.

SÅ HÄR TYCKTE VI OM BOKEN:

”Jag hade hört så mycket om den innan jag fick den att jag var rädd att jag inte skulle gilla den alls. Dessutom kände jag mig rädd för att läsa om döden och sjukdomar. Men vad fin den var! Det tog bara någon sida så var jag fast.

Det var också så uppfriskande med en bok där man inte har en aning om hur det ska gå, den förvånade mig hela tiden med oväntade vändningar. Beskrivningen av kärleken mellan Hazel och hennes föräldrar blev jag också väldigt rörd av. Och Gus, vilken kille…”

/Anna

”Ibland kommer man över en sån bok som man bara slukar“…en bok som man har åsikter om och som man kan komma till jobbet, slänga på en kollegas skrivbord och säga “”LÄS! Pronto!“”“….och insistera på det. Förr eller senare är en sån bok.

Förr eller senare exploderar jag är kanske inte boken som förändrar ditt liv men jag lovar att den inte lämnar dig oberörd. Senaste gången jag grät så till en bok var för 10 år sen när jag läste Hotell New Hampshire. Fulgråt at it“’s best. Ni missar väl inte den här?”

/Ambra

”Jag har alltid tyckt att de bästa böckerna är de som kan läsas av både barn och vuxna, oavsett ålder. Och japp, nu vet jag en gång för alla att det är sant.

Ungdomsbok eller inte. Bara lyssna på den! Tänk inte så mycket. Bara gör det! Du kommer sluka den. Du kommer älska den. Jag lovar!”

/Märta

”Ju äldre jag blivit desto svårare tycker jag att det är att hitta böcker jag inte kan lägga ifrån mig. Det händer alltså inte speciellt ofta som jag hittar böcker jag måste rekommendera till alla jag känner men det här en sån. Det jag tycker är mest fantastiskt är att hela känsloregistret används, man blir kär, gråter, skrattar… Ja, ni fattar, det är en riktigt läsupplevelse som alla borde ta sig an!”

/Angelica

Exklusivt i samarbete med Bonnier Audio, bara hos Storytel!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s