Effekten av Adler-Olsen

MarcoeffektenAlla vi som lärt känna Avdelning Q kan nu gnugga våra små händer för äntligen kommer femte boken om gänget som huserar i källaren under Köpenhamns polishus. De udda personerna som råkat fösas samman där är Avdelningen Q:s chef och mästarhjärna Carl Mørck, som trots sitt stingsliga humör lyckas klara upp det ena invecklade brottet efter det andra. Till sin hjälp har han assistenten Assad som han blev tilldelad för några böcker sedan och vars bakgrund är höljd i dunkel. Den lille mannen tycks ha ett sjätte sinne för mystiska ledtrådar men också en fenomenal förmåga att reta upp Carl. Den tredje personen är Rose, sekreteraren med mer än en skruv lös, ett stormigt humör och outsinlig energi.

Adler-Olsen har i alla de tidigare böckerna lyckats vidga den traditionella kriminalromanen och hittat en särskilt fin balans mellan realism, spänning och faktiskt humor. Carl Mørck är en klassisk kriminalare med vresigt humör och trassliga hemförhållanden men hans vredesutbrott framkallar fniss snarare än livsleda (vilket många trötta kriminalargubbar gjort i alldeles för många deckarserier!).

I den här boken, Marcoeffekten, får Carl återigen ett gammalt ouppklarat brott på sitt källarskrivbord. En pojke har rymt från en despotisk farbror och en förtryckande familj. Pojken Marco kan hämnas med att berätta vad han vet om ett gammalt mord men det försätter även honom själv i en livsfarlig sits. Avdelning Q kallas in och börjar nysta i trådar som sträcker sig till andra sidan jorden. Och tillbaka.

Jussi Adler-Olsen har nått enorma framgångar i övriga Europa redan innan han på riktigt slog igenom här i Sverige. Men nu är han här, deckardansken, och han lovar att det ska bli tio böcker om Avdelning Q innan han är klar.

Han är mycket förtjust i Sverige och äger bland annat en sommarstuga i Blekinge. Innan han blev framgångsrik deckarkung provade han en hel rad olika proffessioner; han har ägt en serietidningsaffär, jobbat för fredsrörelsen, varit VD för Semic förlag, komponerat musik och skrivit sex böcker i andra genrer som inte finns översatta till svenska.

Böckerna om Carl Mørck är inlästa av favoritrösten Stefan Sauk och han vann tillsammans med Adler-Olsen Stora Ljudbokspriset för Flaskpost från P, tidigare i år. I samband med prisutdelningen sa Sauk:

““Att läsa in Jussi Adler-Olsens böcker har varit ett rent nöje, framförallt för att de är så välskrivna. Krim-Noire i bästa James Elliot-anda men med Köpenhamn som arena. Sen gör det inte saken sämre att det är väldigt roliga karaktärer att gestalta, framförallt Assad som jag förövrigt hämtat tolkningen av ur verkligheten.“”

LYSSNA PÅ BOKEN HÄR!

Övriga böcker om Carl Mørk och hans gäng:
Kvinnan i rummet, Flaskpost från P, Fasanjägarna, Journal 64.

 

 

Effekten av Adler-Olsen

En reaktion på ”Effekten av Adler-Olsen

  1. Veronica sjögren skriver:

    Sauk du är grym på att läsa dessa fantastiska böcker, avförfattaren Jussi som är lika grym, denna få jag försöka suga på lääääääänge, I love it!!!!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s