Vi presenterar stolt gästbloggaren: Alf Tumble!

Drick!

Drick! av Alf Tumble
Uppläsare: Alf Tumble och Lotta Lundgren“ 

Det är fredag och vi har något utöver det vanliga att erbjuda, en bok om att dricka alkohol!

Det låter kanske inte helt politiskt korrekt men boken är inte tips om hur du stjäl likörer ur dina föräldrars hörnskåp och hur du gör en häxa på det. Det handlar inte heller om hur mycket du kan dricka och ändå framstå som vettig ihop med dina barn eller fortfarande kunna köra bil i morgon.

Det är en ljudbok som kan hålla dig i handen och som viskar i ditt öra vad du ska beställa för vin till lammet på krogen, vilket öl som är gott på riktigt och varför. Och något som gör den ännu mer utöver det vanliga är att Lotta Lundgren, självaste ”Historieätarna”-Lundgren är Tumbles sidekick och ger röst åt de mer komplicerade bitarna av att dricka, äta, njuta!

Här kommer han, Alf:

LÅT DRYCKEN STYRA HELGENS MIDDAG

Det värsta som finns är att av ren artighet tvingas dricka något man inte tycker om. Det mest“ korrekta att servera innan middagen är något syrligt och läskande för att stimulera aptiten:“ mousserande vin, gin & tonic, torr sherry, pilsner. Men sannolikheten är ganska stor att alla“ i sällskapet inte är lika förtjusta i samma sak. Vissa gillar inte sprit och än färre är förtjusta i torr“ sherry, konstigt nog. Föreslå istället två alternativ plus något utan alkohol så kommer dina gäster“ att känna sig bortskämda redan före maten. En ljus frisk pilsner och en drink. Ett glas kylskåpskall“ sherry och ett glas champagne. Vidare bör du inte förringa fördrinkens symbolvärde. Öppnar du en“ flaska finare champagne förväntas resten av middagen gå i samma tecken. Får du ett glas sangria“ eller en Heineken är förväntningarna mer sansade.

Om du vet med dig att dina gäster har ett utpräglat intresse för vin kan du räkna med att de“ även bryr sig om öl och sprit “– intresset för dryck smittar lätt av sig. Är gästerna helt ointresserade“ av mat och dryck behöver du inte slå knut på dig själv. Det viktigaste är, att hitta rätt nivå. Är det“ farmor eller grannarna som kommer? Ju personligare dryckesvalet är desto mer uppskattat brukar“ det bli. Vill du dessutom imponera med ditt val av dryck bör du presentera flaskor och etiketter,“ gärna med en anekdot och en prisindikation. Dyrt smakar alltid bättre om man vet att det kostar,“ simpel njutningspsykologi.

Det finns många klassiska mat och dryckeskombinationer. Ostron och porter. Getost och sancerre.“ Risotto och barolo. Stilton och vintage port. Ett kul sätt att bli bättre på att hitta de perfekta“ kombinationerna är att med glas i handen låt det du dricker styra det du lagar. Här är tre av mina“ absoluta favoritkombos.

Champagne & potatischips
En lika enkel som avväpnande kombination där chipsen spelar en sympatisk biroll. Här är det“ viktigt att du håller dig till lättsaltade, icke smaksatta chips. Gärna de där flottiga man brukar få“ på tapasbarer. När det gäller champagnen är fatlagrade och brödiga versioner bäst men eftersom“ det framförallt handlar om att tämja syra med fett och sälta funkar det mesta. Cédric bouchard,“ Françoise Bedel och Comtes de Champagne är tre favoriter.

Blodpudding & madeira
I den här kombinationen har tillbehören på tallriken stor betydelse. Stekt sidfläsk, rårörda lingon“ och finhackat äpple är godast men gör också kombinationen svårare. Madeira produceras i olika“ stilar med olika söthetsgrad, oftast passar dock de torraste vinerna på druvan sercial bäst. Madeirans speciella karaktär där knäck och karameller samsas med nötter och äppelskrutt är tillräckligt“ komplex för att ta sig an blodpuddingstallrikens breda repertoar av fett, sötma och syra. Kolla efter“ till exempel producenten Cosart Gordon.

Blommig veteöl & amerikansk chili
Tack vare sin låga beska passar veteöl suveränt till kryddheta rätter som en långkokad chili från“ texas. Och med en förförisk aromprofil bestående av koriander, apelsinblomma och ingefära blir“ inte bara kombinationen ultimat, du kan faktiskt helt strunta i garnityr till grytan. Hitachino Nest“ Beer är en bra japansk producent.

/Alf Tumble

Vi presenterar stolt gästbloggaren: Alf Tumble!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s