Gästbloggare: Sofie Sarenbrant!

Idag har vi på Storytel fått den stora äran att publicera Sofie Sarenbrants bok Andra andningen, två veckor före alla andra och inte nog med det! Sofie har skrivit ett blogginlägg hos oss inför släppet av boken. Varsågod Sofie!

Stockholm, 1 juni 2013

Pang. Startskottet går och tjugotusen löpare väller fram på Lidingövägen. Helikoptern smattrar ovanför huvudet. Regnet öser ner och det är kallare än på julafton: fyra grader trots att det är sommar. Men det hindrar inte deltagarna som har för avsikt att korsa mållinjen efter 42 195 meter.

Men i år är det inte som vanligt. I Stockholm Marathons 35-åriga historia har ingen behövt sätta livet till, men idag faller första offret redan utanför Stadion. Det ser ut som en olycka, men när ytterligare en död löpare påträffas vid Rålambshovsparken, startar en utredning. Polisen Emma Sköld får det svettigt i kampen mot klockan. För om det är en galning bland alla tusentals löpare är det bråttom. Egentligen är hon där för att cykla runt och heja på sin syster Josefin “…

“… precis som jag cyklade runt banan för exakt ett år sedan när jag gjorde research för boken. Idén till “”Andra andningen“” växte fram under en av alla mina löprundor hemma i Bromma. Handlingen utspelar sig under endast fyra timmar, med en nutids- och en dåtidshistoria som vävs samman. Istället för en polisutredning som löper över flera dagar eller veckor, ville jag skriva en deckare i det kritiska läget, själva jakten på gärningsmannen. Redan från början bestämde jag att förlägga handlingen längs med maratonbanan. Därför börjar alla kapitel med en plats och ett klockslag. Efter månader med arbete, varvat med löpning, blev jag klar med boken och den skickades till tryck före påsklovet. Allt var frid och fröjd och jag kunde pusta ut, ända till “…

“… Boston Marathon, 15 april 2013. En bomb detonerar vid målgången på Boston Marathon och tre åskådare dör och flera hundra skadas. Nyheten kommer som en chock. Det är värre än handlingen i en bok eller film. Dessvärre är det på riktigt “– en skrämmande verklighet som är svår att ta in.

När jag spånade kring intrigen i “”Andra andningen“”, strök jag tanken på ett bombdåd under loppet bara för att det var för fruktansvärt. Och så händer det istället på riktigt “… Jag följer jakten på bombmännen via media och framför allt via Twitter, där Aftonbladets Carina Bergfeldt (även deckarförfattare) uppdaterar regelbundet på plats i Boston. Efter det dramatiska gripandet“ pustar jag (och alla andra) ut.

Sedan följer dagar med en olustkänsla i kroppen. Jag försöker inte ens förstå hur detta kunde hända, för det går inte att föreställa sig hur gärningsmännen tänkte. Tack och lov handlar inte min bok om terrordåd “…

“…“ utan det finns en orsak till det som inträffar och det drabbar inte ett slumpmässigt urval av offer. Därför tror jag inte att mina läsare kommer att få “”loppfobi“”, tvärtom. Trots förskräckligt väder genom hela boken, har jag redan fått flera kommenterar från läsare som blir inspirerade och sugna på att börja springa. Det var inget jag hade räknat med, men jag blir givetvis glad över den responsen. Jag älskar löpning “– men fruktar maraton. Det är en galen bedrift att genomföra en mara och så coolt att det är så olika typer av människor i blandade åldrar som klarar av det. Att skriva en bok är som att springa en mara “–“ man får lägga upp delmål för att palla med och försöka att peppa sig själv under tiden. Jag kan tänka mig att det är samma sak när man gör en ljudbok. Till min stora glädje är det Katarina Ewerlöf som läser in “”Andra andningen“”, som hon tycker är en rafflande historia.

Nu önskar jag dig en spännande stund med min bok,
Sofie Sarenbrant

Lyssna på boken direkt!

Se boktrailern här!

 

Gästbloggare: Sofie Sarenbrant!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s