Snörök, renar och mördare från norr.

Kautokeino, en blodig kniv

Författare: Lars Pettersson

Uppläsare: Lars T Johansson

Anna Magnusson ska efter sin mors död åka upp till sin samiska släkt i Nordnorge. De har bett henne att i egenskap av jurist komma och hjälpa till att rentvå sin kusin från en våldtäktsanklagelse. Det tar inte lång tid innan hon inser att lagen här uppe följs lite annorlunda än nere i storstan. Det viktiga är vilken familj man tillhör och den historia familjen bär med sig sedan generationer tillbaka. Anna får lära sig mer om sin mammas uppväxt och vilket liv mamman lämnade bakom sig och priset hon fick betala för det. Hon trasslar också allt mer in sig i utredningen kring våldtäkten och börjar misstänka att någon vill att hon ska fara tillbaka dit hon kom ifrån och inte rota mer i vad som egentligen hänt däruppe på fjället…

Jag har ju en alldeles särskild kärlek till böcker som tilldrar sig på norra halvklotet. Jag vet inte riktigt vad det är som lockar mig, kanske är det att förutom själva deckargåtan så har alltid huvudpersonerna också självaste moder natur att brottas med? I den här boken får jag rikliga tillfällen att frossa i isklumpiga vantar, lårdjup skarsnö, segfrostiga vindrutor, skoteroveraller och en obeveklig väderlek som inte böjer sig en millimeter för människans klena små krafsningar.

Uppläsaren Lars T Johansson är väldigt bra dessutom. Med bara en doft av dialekt från norra Sverige ger han en diskret fond åt berättelsen. Inte vet jag om han uttalar de samiska och nordnorska orden rätt men i mina öron blir det autentiskt och genuint.

Det är en perfekt bok i den klass som jag slarvigt brukar kalla ““snödeckare“”, väl i klass med mina andra favoriter Åsa Larssons alla böcker och Tove Alsterdals fantastiska I tystnaden begravd. Bästa svalkan i sommar!

Lyssna direkt till Kautokeino, en blodig kniv!

Snörök, renar och mördare från norr.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s