Sommarhälsning från VD:n!

Nu stundar semestertider, skuggorna blir kortare och ljudböckerna blir längre och mer spännande.

För exakt 10 år sedan var jag på en affärsresa i New York och köpte då min första iPod. Jag fyllde den med musik och hittade även en amerikansk ljudbokstjänst som heter Audible. De hade inte så många kunder på den tiden och var på gränsen till bankrutt efter att ha plöjt genom 100 miljoner dollar under dotcom-åren kring sekelskiftet. Jag började lyssna på en ljudbok under flygresan hem över Atlanten och några veckor sedan köpte jag aktier i Audible för 25 cent per aktie. En tid senare tecknade de avtal med Apple iTunes MusicStore och aktien flög upp till ett par dollar per aktie. Ett år senare startade min medgrundare Jon Hauksson och jag upp BOKiLUR som senare skulle bli Storytel.

Och här är vi nu 2013 med 50 000 fantastiska kunder som lyssnar på bra stories i sina iPhones och Android-mobiler och skriver fina recensioner på AppStore om hur mycket Storytel betyder i deras liv, i era liv. Det är ett drömföretag att driva; nöjda kunder (96% i alla fall), nöjda anställda, nöjda samarbetspartners, författare och inläsare. Vi har på samma sätt som Spotify visat att vi kan vända en nedgående bransch, få den tillbaka på tillväxt och skapa intäkter som skapar framtidstro för alla inblandade.

Vi har några stora utmaningar framför oss, den viktigaste är att bli folkliga så att vi kan få fler svenskar att läsa böcker. En person som läser böcker blir klokare, vidareutbildar sig och kommer kunna försörja sig själv, får därigenom en starkare självkänsla och blir en bättre medmänniska.

Barn väljer idag bort böcker till förmån för mer lättillgängliga aktiviteter som spel, filmer och musik. Jag är själv film- och musikälskare, men är medveten om att de mest skänker underhållning för stunden, och saknar de långsiktiga fördelarna som bokläsande ger. Ljudboken är något mer lättillgänglig än pappersboken och är därför ett bra insteg till bokslukande. Jag tjatar på mina barn varje kväll om att läsa en bok, men när de själv får välja sätter de i hörlurarna och lyssnar på Sune.

På Storytel kommer vi framöver att satsa alltmer på just barnboksutbudet, med fokus på de tidiga läsåren från 6-10 år. Om en vecka kommer bland annat Astrid Lindgrens ljudböcker in i tjänsten, med Astrid själv som berättarröst. Det är böcker som vi föräldrar gärna ser att våra barn läser, fina berättelser med ett lugnare tempo som ger en bra introduktion till böckernas väld. Passa på att lyssna med era barn på semestern så får ni en fin stund tillsammans som varar livet ut.

Önskar en skön sommar!

Jonas Tellander
VD & Grundare
Storytel

Sommarhälsning från VD:n!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s