Julia Dufvenius läser sagor för vuxna

Vi träffade Julia för första gången för ett år sedan för att intervjua henne om inläsningen av 50 nyanser av honom. Det ska erkännas att vi var lite nervösa inför mötet. Hon är ju liksom Draaamatenskådis och vi bara helt vanliga människor som vispar runt ljudböcker! Men nervositeten visade sig vara helt onödig. Julia är en lugn, glad och pratsam person som inte alls svepte in på höga hästar. Det slutade med att vi hade så trevligt ihop att vi nästan glömde bort alla våra noggrant förberedda frågor. I stället kom vi att prata om vad hon skulle läsa in framöver och varför hon ville pausa från “”finkulturen“” ett tag och istället ägna sig åt underhållning och njutningsfull verklighetsflykt. Så föddes idén till att spela in mastodonteposet Sagan om Isfolket tillsammans.

Nu, ett halvår senare är de första fem böckerna inlästa och vi är så otroligt stolta och glada över det här mycket speciella projektet! Omslagen är fotograferade av självaste Elisabeth Ohlson Wallin.“ Det återstår lite klippning och redigering men ljudfilerna fullkomligt vibrerar av spänning på våra servrar redan nu. Roaaarrrr!

När vi träffar Julia igen för att prata om hur inläsningen har gått är vi inte lika nervösa. Men likväl uppstår samma problem som sist, vi glömmer hälften av frågorna och pratar om allt mellan himmel och jord. Men några kom vi ihåg, båda att ställa och vad hon svarade.

Du läste in förra årets mest omtalade böcker, Femtio nyanser. Hur kom det sig att du gick från Dramaten till tantsnusk?
Det började faktiskt med att jag googlade mig själv och hittade en kommentar på Flashback där någon skrev att Julia Dufvenius är dammig och utdaterad. Jag insåg att jag höll med och att jag måste göra något åt det!

Är det viktigt för dig att nå ut och bli sedd?
Kontakten med publiken är viktig för mig och att läsa in ljudböcker har blivit ett bra sätt för det. När man gör TV, film och ljudböcker får man en respons som man aldrig får på teatern. Efter en teaterföreställning säger folk bara om de gillade pjäsen eller inte. En ljudbok engagerar lyssnaren mycket mer och berättelsen når fram på ett mer direkt sätt.

Det känns mer kreativt just nu att läsa in en ljudbok. Jag lär känna karaktärerna och det behövs ingen regissör eftersom det inte är så mycket teater. Jag har lärt mig att läsa in mer nedtonat och inte ställa mig i vägen för berättelsen.

Det var du som kom med idén att göra Isfolket som ljudböcker, hur kom det sig att du valde just den här serien som många har så starka fördomar om?
Jag kände till böckerna sedan tidigare men fick dom nu rekommenderade av en kompis. Hon har läst allihop och var så entusiastisk att jag blev nyfiken. Och jag älskar sagor, och det är vad Sagan om Isfolket är. Sagor för vuxna.

Jag kan också känna igen mycket av mig själv i böckerna. Dom har något speciellt och det märks att Margit Sandemo verkligen känner det mänskliga psyket. Personerna i berättelserna utvecklas, hamnar i alla möjliga situationer och tar sig an livet efter sina egna förutsättningar. Men det ges aldrig några pekpinnar om hur man ““borde“” vara.

47 böcker sammanlagt, hur ska du orka med alla?!
Trots att de är så många blir de inte förutsägbara. Det är ödet som drabbar människor, de handlar om tillit och att se livets möjligheter. Böckerna innehåller många visdomar men utan att bli moralkakor. Det gör att man inte tröttnar, man vill veta hur det ska gå!

Men visst, det finns några delar som inte är helt ok. På ett ställe ““omvänds“” en homosexuell till exempel, det är ju lite märkligt minst sagt.

Under arbetet med de första fem böckerna har Julia varit i kontakt med Margit flera gånger. Hon började med att skriva ett brev och fick ett vykort tillbaka. Sen har de pratat flera gånger i telefon för att gå igenom uttal av karaktärernas namn så att de blir precis så som Margit själv velat.

“ Margit Sandemo är snart 90 år och började skriva sent i livet har nu hunnit med sammanlagt 180 böcker! Sagan om Isfolket har sålt i 25 miljoner exemplar i Norden och till det har hon alltså en enorm övrig produktion.

Den första delen i Sagan om Isfolket släpps den 3 juli. Till dess, lyssna på Julias podradio som hon gör med sin vän och kollega Anja Lundqvist!

 

Julia Dufvenius läser sagor för vuxna

8 reaktioner på ”Julia Dufvenius läser sagor för vuxna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s