Intervju med Reine Brynolfsson

En intervju med dramatenskådespelare Reine Brynolfsson, nu aktuell med att läsa in Ramona Franssons deckare, som utspelar sig i Göteborg och på Västkusten.

Hej Reine!“ 

1. Vad är det som är så roligt med att läsa in ljudböcker?

Jag har alltid tyckt om att läsa. Att möta en text och gå in i en annan värld. Det är en utmaning att sedan förmedla historien på ett levande sätt så att “ lyssnaren grips och hittar egna bilder.

2. Lyssnar du själv på ljudböcker? Favorituppläsare? Favoritljudbok?

Jag har tyvärr inte lyssnat så mycket. P.O. Enquist inläsningar av sina egna böcker tycker jag mycket om.

3. Du har läst in ett flertal böcker i olika genrer. Finns det någon skillnad i hur du förbereder dig för att läsa in en deckare av till exempel Ramona Fransson, eller en klassiker som Ulysses?

I själva inläsningsögonblicket är det inte så mycket som skiljer. Med Ulysses t.ex. var det ett stort researcharbete. En mängd fakta och olika språk att sätta sig in i.

4. Vi har pratat en del med ljudtekniker och om hur de upplever olika inläsare, vad tror du att dina tekniker skulle säga är ““din grej“”? (vissa läser extremt tyst, en del måste ha halstabletter etc.)

Jag vet inte om jag har en specifik ”grej”. Jag tror inte det. Kanske att jag kan vara väldigt självkritisk ibland.

5. Har du någonsin ångrat att du tackat ja till att läsa in en bok?

Det kan ha hänt en gång. Då berodde det på att jag under arbetets gång insåg att det krävdes stora språkkunskaper för att göra boken rättvisa.

6. “ Vad är din värsta uppläsarexperience?

Jag fick stämbandsproblem mitt i en bok och tvingades till ett längre uppehåll. Det var svårt att sedan komma tillbaks in i känslan som jag hade innan. En inläsning är ju ett sorts flöde där historien växer fram.

7. Nämn en bok du har läst in som du tycker var fantastisk men som ännu inte upptäckts av en bredare publik.

Tomas Bannerheds “ Korparna fick mycket uppmärksamhet när den kom ut. Den var fantastisk att läsa in. Likaså Pesten av Albert Camus.

8. “ Vad fick dig att välja att läsa in Ramona Franssons deckare?

Jag har en väldigt stark anknytning till miljöerna i Ramonas böcker. Alla min barndoms somrar tillbringade jag på Tjörn och är där en hel del även idag. Jag tycker om Ramonas sätt att väva samman en spänningshistoria med vardagens sorg- och glädjeämnen. Det skapar ett djup hos karaktärerna som gör att man kommer dom närmare och berörs. Det är också mycket spännande att följa en författares utveckling från bok till bok.

9. Ramona Franssons deckare är verklighetsbaserade. Får du känslan av det när du läser dem?

Det får jag. Det finns en stark verklighetsanknytning som skapar autencitet. Jag gillar att hon väver in aktuella samhällsfrågor också. Beskrivningen av polisarbetet känns trovärdigt. Inte minst genom deras metodiska sökande när frågorna är många och svaren få.

10. Vad tycker du om att det kommer in göteborgsk dialekt i deckare?

Jag brukar inte använda mig av dialekter. Dels för att jag inte är bra på det och dels för att det kan få ett egenvärde som inte behövs för uppläsningen. Här tycker jag dock att det har ett värde, skapar en färg, och eftersom det är den enda jag vågar mig på kunde jag inte hålla fingrarna borta.

Tack till Reine Brynolfsson för intervjun!

Här är alla 55 böcker på Storytel som Reine läst in!

Intervju med Reine Brynolfsson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s