Gästbloggare Suzanne Fors om varför Isfolket är så fantastiskt!

När vi började jobba med att ge ut Isfolket som ljudböcker så googlade vi förstås ämnet så fingrarna blödde. Webbsidan som hela tiden dök upp var Suzanne Fors sida och vi hade stor glädje av hennes snyggt organiserade sida när vi försökte få överblick över alla delar i den näst intill oändliga bokserien. Vi bad henne gästblogga om hur hon kom i kontakt med Isfolket och varför hon aldrig släppt dem. Varsågod Suzanne, ordet är ditt!


Varför just Isfolket?

Jag minns det som det var igår. Jag sprang till brevlådan och tänkte att idag borde den komma, boken som jag väntat på i flera veckor. Ja, så var det på 80-talet när Sagan om Isfolket invaderade mitt liv. Det hela började med att jag fick låna den första boken om Isfolket av en äldre kamrat. Läste den och bara älskade den. Ville ha nästa bok och“ då hade inte den kommit ut än så jag fick boka den och snällt vänta tills den skulle komma ut. På den banan är det, jag började prenumerera på böckerna och tiden mellan det att jag hade läst ut boken till nästa bok kom i brevlådan var helt horribel. Eller, den kanske inte var så farlig ändå. För det var då jag började fundera på vad som skulle hända härnäst? Började tänka kreativt och skapa min egen Isfolks-värld.

Jag var tonåring och slukade böcker på löpande band. Isfolket var inte bara en bok utan den vägledde mig genom Nordisk historia och sådde ett frö som sedan visade sig vara en stor anledning till mina studieval på Universitetet. Intresset för historia och varför vi är som vi är blev född och känslan av att alltid vilja veta mer, blev en av mina största drivkrafter.

Författaren Marigt Sandemo ger böckerna liv genom sitt enkla språk och med sina starka karaktärer. Hon skapar en otrolig inlevelse och målar upp en värld som du sedan aldrig vill lämna. Jag vet att jag drömde mig bort och önskade att även jag hade gula ögon, att jag hade förmågan att skapa stora förändringar i andras liv. Att jag kunde lösa alla världens problem med bara vara jag. Böckerna gav mig idéer på vad jag faktiskt kan åstadkomma och gav mig insikt i att oavsett när vi är födda, vilken förutsättning vi har i livet så är det vad vi väljer att göra med livet som kommer att påverka vår framtid.

Historien
I böckerna får man följa släkten Isfolket från tidigt 1500-tal och fram till nutid. Det goda möter det onda och kampen kring vad som är rätt eller fel startar genom att en Tengel den Gode träffar sin kärlek Silje utanför pesthärjat Trondheim. Deras kärlek banar vägen för oändlig historia och varje ättling får en egen historia och en egen bok. Du som läsare får en resa genom tid och rum, allt från 1500-talet i Norge, Danmark och Sverige till nutidens 1980-tal. Jag har en önskan att en gång få göra samma geografiska resa som Isfolket, att få se Isfolkets dal, slottet i Gabrielshus i Danmark och herrgårdarna i Sverige.

Favoritkaraktärerna
Böckerna har flera starka karaktärer, framför allt starka kvinnor! Det är dessa kvinnor som har stärkt mig genom åren. De tar för sig och de är inte rädda för att varken ha egna åsikter eller ha förmågan att klara sig själva. De förlitar sig inte på att deras män skall göra allt åt dem, de är delaktiga och tar eget ansvar och egna initiativ.

Självklart finns det favoritkaraktärer och nu när jag tänker efter så är det just kvinnorna som jag ömmar för mest. Först ut är Silje, en tuff och stark 17-åring som med egen kraft lyckas ta en väldigt stor plats i hela denna släkthistoria. Ingen Silje, ingen Saga om Isfolket. Hade som sagt inte Tengel träffat Silje hade det heller inte blivit några barn och på så sätt hade släkten inte levt vidare.

En annan personlighet som jag gillar är Cecile, hon var yngsta barnet till Friherren Dag och Friherrinan Liv. Hon var inte en av de drabbade så hennes styrka och hennes kraft fanns bara i henne själv. Hon visar med mod och med klokhet kommer man långt. Hennes kämparglöd är så stark och du kan inte låta bli att beundra henne för hennes härliga personlighet.

Min tredje favorit är Shira. Hon är född för att genomföra ett uppdrag, hela hennes existens är för att utföra något som hon själv inte riktigt vet vad det är. Hon är pliktrogen och genomgod person. Mer kan jag inte säga, för jag vill inte förstöra er upplevelse om ni inte har läst hela serien.

Så som slutord, för er som läst alla 47 böcker, nu gläds vi åt att Storytel har beslutat att producera alla böckerna som ljudböcker! Vi kan minnas tillsammans och insupa all mystik åter en gång. Till alla er som just börjat läsa böckerna, jag gläds med er för ni kommer få vara med om en otrolig historia och den har precis bara börjat“…

Läs mer på Suzannes egen webbsida“ om Sagan om Isfolket!

Lyssna på hela Isfolket här!

Gästbloggare Suzanne Fors om varför Isfolket är så fantastiskt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s