Intervju med Charlotte Rogan, författare till Livbåten

Vi ses på Vetekatten i Stockholm och Charlotte Rogan berättar att hon hunnit vara i Stockholm några dagar redan. Hon har promenerat och tittat på alla hus som hon tycker är så trivsamt låga om man jämför med New York där hon bor nu. ““Man ser inte himlen och solen där så här års“” beklagar hon sig och jag tänker att hon som beskriver havets oändlighet så väl, och samtidigt nästan klaustrofobiskt, måste veta ett och annat om vidder och horisonten.

Charlotte Rogan har debuterat med boken Livbåten i dagarna och jag hade förmånen att få läsa den lite i förväg. Det är en riktig bladvändare som man bara inte kan släppa ifrån sig. Handlingen rör sig kring en livbåt, någonstans mittemellan England och USA. Efter en explosion har Empress Alexandra gått till botten och människor har slagits och dött för att få plats i någon av de för få fungerande livbåtarna. Snart befinner vi oss som läsare tillsammans med 39 tätt packade och skräckslagna överlevare mitt ute på Atlanten utan någon annan levande själ i sikte.

Ombord finns huvudpersonen Grace, en nygift ung kvinna vars mål och medel till en början är ganska otydliga. Dagarna går och vi kommer närmare de skeppsbrutna personerna ombord. Det pågår en maktkamp mellan några starka individer och paranoian tillsammans med svält, törst och storm tvingar fram allt mer våldsamma handlingar bland dem. Vi får följa Graces tankar och umbäranden under hela förloppet. Kommer de att bli hittade, och i så fall, hur många kommer fortfarande vara vid liv då?

Anne Hathaway

Boken har gjort braksuccé över världen. Den har översatts till 29 språk och en film håller på att göras med Anne Hathaway i huvudrollen.

Men nu befinner vi oss på Vetekatten och jag är otroligt nyfiken på hur hon lyckats så bra, denna 50-åriga debutant som jobbat på en stor byggfirma med arkitektplanering hela sitt liv.

Hur kom du på idén till den här boken där ett moraliskt dilemma nästan tar lika stor plats som själva huvudpersonen?Ja, jag läste gamla lagtexter som min man visade mig om rättsfall i början av seklet där detta hänt i verkligheten och det inspirerade till själva handlingen. Förr i världen var det helt accepterat att sjömän hade ihjäl varandra för att rädda sig själva, ingen ställdes till svars för det. Tills man började se ett mönster i att det alltid var de svagaste, de längst ner i hierarkin som strök med och man började undersöka dödsfall i sådana här extrema situationer. Det togs upp i rättegångar och precis den moraliska frågan om det är rätt att döda en människa om det kan rädda många ställdes på sin spets.

Det går att läsa den här boken både som en otroligt spännande psykologisk thriller, men även som en slags allegori över vår tid. Tänkte du på det när du skrev boken?
Nja, det var inte så jag tänkte när jag började skriva men jag hade det absolut i bakhuvudet när skrivandet kom igång. Jag tror också att mina egna värderingar kring de här frågorna genomsyrar boken. Man kan välja att läsa boken som en riktig spänningsroman men om man vill kan man också se det som en bild av oss människor och hur vi förvaltar det vi har; samhället, naturen eller varandra. Vem bestämmer vem som ska offras, är väl den fråga man kan återvända till i boken. För någon måste förlora och vem vill vara den personen?

Du har valt att skriva om en tid innan kvinnor hade rösträtt och det har en avgörande poäng i boken. Gjorde du research om hur kvinnor tänkte och levde då?
Nej inte särskilt faktiskt. Jag kollade upp årtal för kvinnlig rösträtt och lite så men samtidigt har kanske inte så mycket hänt ändå så det var inte svårt att leva sig in i deras sätt att handla och tänka. “ Visst, ni i Sverige har ju alltid varit först med tankar om jämställdhet men världen är stor och i många delar är kvinnlig frigörelse fortfarande lika svårt att prata om nu som det var här vid sekelskiftet.

Charlottes farmor seglar 1914

Det är så härligt tycker jag, att huvudpersonen Grace inte är en helgjutet ““god“” person. Hur tänker du kring det?
Vad roligt att du säger det! Jag ville inte skapa en sådan huvudperson. Jag tror att, särskilt i USA, är folk så otroligt hårt präglade på att kvinnor ska framställas som goda, omhändertagande och fina. Men det är vi naturligtvis inte! Vi ställer oss nog ungefär samma frågor nu som då. Flera läsare har förväntat sig att huvudpersonen Grace ska komma till ett stadium där hon liksom blir ““upplyst“” eller når en vändpunkt och blir ““god“” eller i alla fall klokare. Men de flesta människor hamnar ju aldrig där, det skulle inte kännas trovärdigt tycker jag!

Skulle du överleva på en livbåt bland 39 andra mitt på Atlanten?
Haha, jag skulle vara en av de två systrarna som ramlar överbord! Jag sa det till min syster, dom där två är vi och vi är tyvärr inte några överlevare.

Livbåt


Varför blev just den här berättelsen din debutbok?
När jag började plugga arkitektur förstod jag för första gången att kreativitet kan vara något som man får ta på allvar. Det var som en uppenbarelse och senare, när jag var i 30-årsåldern, började jag skriva på lediga stunder. Men jag var bara bra på att skriva karaktärerna, orden och stämningen men inte ett dugg bra på att sätta in allt i en handling. Det har jag lärt mig till den här boken. Nu är jag dessutom 50, barnen är utflugna och jag kan verkligen ägna mig åt det här.

Timmen på caféet är slut och Charlotte måste rusa vidare. Hon ska både vara med i Babel på svt och intervjuas i både radio och tidningar. Skriver du på någon ny bok, hinner jag med att fråga innan hon hastar vidare.

Jodå det gör hon och hon är mycket exalterad över den men mer vill hon inte avslöja. ““Jag vågar inte prata om den, då kanske den inte håller hela vägen!“”

Tills dess rekommenderar jag att man läser eller lyssnar på Livbåten mer än en gång!“ 

Intervju med Charlotte Rogan, författare till Livbåten

En reaktion på ”Intervju med Charlotte Rogan, författare till Livbåten

  1. Nobuharu skriver:

    Jag har le4st campingmysteriet. Den va bra! Lasse,Maja,Miranda och Sylvester e5ker och caapmr pe5 Gunnarssons camping. Och ne4r dem e4r de4r se5 ff6rsviner saker. Och innan dom e5ker hem se5 lf6ser dom mysteriet.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s