Pressrelease från Stora Ljudbokspriset

Årets sju bästa ljudböcker tävlar om att vinna Stora Ljudbokspriset
Lagom till semestern presenterar Stora Ljudbokspriset årets sju bästa ljudböcker. Efter att ha lyssnat på de 47 titlarna som förlagen anmälde fattade nomineringsjuryn sitt beslut.

En av de nominerade författarna är Martin Schibbye. Tillsammans med Johan Persson har han skrivit men också läst in delar av boken 438 dagar.
“– Yihaa! Varje lyssnare innebär två nya öron som kommer att bevaka Kalityfängelset och kollegorna som är kvar där. Min och Johans förhoppning är att berättelsen lever vidare hos alla dem som lyssnat på den, säger Martin Schibbye.

ÅRETS NOMINERADE TITLAR ÄR:

438 dagar “– Författare Martin Schibbye och Johan Persson, uppläsare Martin Schibbye och Martin Wallström, förlag Storyside
Martin Schibbye och Johan Perssons reportagebok ger oss en stark inblick i en annan värld som finns nära oss. Greppet med växelläsning ger ett varierande tempo som effektfullt framhäver de båda författarnas olika temperament. Jan Guillous träffsäkra inledning bidrar till att skruva upp förväntan i denna framtida reportageklassiker.

Brinnande livet “– Författare Alice Munro, uppläsare Katarina Ewerlöf, översättare Rose-Marie Nielsen, förlag A Nice Noise (finns inte hos Storytel)
I sin senaste novellsamling har Alice Munro förfinat sina intrikata och alldagliga men ändå så berörande berättelser ännu mer. Katarina Ewerlöfs lyhörda inläsning ger de sparsmakade texterna rättvisa och förstärker dess ton.

Djävulen hjälpte mig “– Författare Caroline Eriksson, uppläsare Anna Maria Käll, förlag A Nice Noise
Caroline Eriksson har med lika stora delar resarch och fabuleringsförmåga skapat en spännande och drabbande berättelse av av det historiska Yngsjömordet. Redan i romanens inledning bygger musiken tillsammans med Anna Maria Källs inlevelsefulla läsning upp en kuslig stämning som bevaras hela vägen ut. Språk och inläsning samspelar på ett sätt som verkligen fångar lyssnaren.

Egenmäktigt förfarande “– Författare och uppläsare Lena Andersson, förlag A Nice Noise/Natur & Kultur
Lena Andersson nakna inläsning av sin text inte bara förmedlar historien utan förstärker den. En historia som kryper in under skinnet och lämnar en frustrerad, sorgsen och lycklig på samma gång.

 

Klingsor “– Författare och uppläsare Torgny Lindgren, förlag Norstedts
Med det lekfulla porträttet av konstnären Klingsor visar Torgny Lindgren återigen att han är en av våra stora berättare. Han skriver med glimten i ögat. I Lindgrens egen inläsning är det omöjligt att säga vem som för och följer – texten eller inläsaren. Det är som om berättelsen blir till i samma stund som den berättas vilket gör detta till en stor och udda ljudboksupplevelse.

Låt vargarna komma“– Författare Carola Rifka Brunt, uppläsare Hanna Schmitz, översättare Christina Stalby, förlag Storyside
Carola Rifkas Brunts finstämda relationsroman från 1980-talets New York då Aidsskräcken rasade som värst är långt ifrån nattsvart. Det är en vacker berättelse med flyt i språket. Hanna Schmitz lyfter det unga berättarjaget med en fräsch och tonårsstudsig inläsning och blir genom det huvudpersonen i boken. En riktig sträckläsare.

Stoner “– Författare John Williams, uppläsare Björn Granath, översättare Rose-Marie Nielsen, förlag A Nice Noise/Natur & Kultur“ (finns inte hos Storytel)
William Stoners livsresa från föräldrarnas gård till livet som universitetslärare är i det närmaste omöjlig att värja sig emot. John Williams gestaltar de små avgörande ögonblicken mästerligt och blåser liv den plikttrogne Stoner genom att göra honom både älskvärd och svårbegriplig. Björn Granath har ett stort register och hans trygga och säkra läsning gör att denna lilla stora roman stannar kvar länge.

Nu fattar finaljuryn stafettpinnen. Tidningsdrottningen och ljudboksälskaren Amelia Adamo och skådespelaren och uppläsaren Krister Henriksson ingår i finaljuryn och lyssnar under sommaren på de utvalda titlarna för att sedan välja en vinnande ljudbok. Priset går till både författaren och uppläsaren som får varsin konstverk skapat av Tove Adman och dela på 50.000kr. Prisutdelningen är 25 september på Bokmässan i Göteborg.

För mer information, motiveringar, bilder och intervjuer kontakta: eva.vallin@storaljudbokspriset.se, www.storaljudbokspriset.se
Stora Ljudbokspriset instiftades 2008 av Synskaderörelsens bolagsgrupp, Bok & Bibliotek och Peter Stormare. Priset går till både författaren och uppläsaren.

Pressrelease från Stora Ljudbokspriset

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s