Gästbloggare från Harlequin!

En liten nostalgitripp

Så här lagom till sommaren har jag snöat in på den nya tv-serien Penny Dreadful. Jag gillar hur den bakar in klassiska litterära karaktärer som Oscar Wildes Dorian Gray och Frankenstein och gör något helt nytt av det. Namnet Penny Dreadful anspelar på publikationer som gavs ut på 1800-talet i England, spännande berättelser som trycktes billigt och såldes för en penny. Sweeney Todd kommer till exempel från en av dessa historier som hette The String of Pearls: A Romance. Av någon anledning fastnar jag för den titeln, även om det känns som en otippad titel på en historia om just Sweeney Todd. Den andas liksom nostalgi, historia och kärlek.

Penny Dreadful-berättelserna var föregångare till pulp fiction och 1900-talets kiosklitteratur. Jag har alltid tyckt om gamla pulp fiction-böcker, speciellt omslagen var ofta otroligt snygga tecknade bilder. Och även om de på den tiden sågs som skräplitteratur har de definitivt nått kultstatus idag. Sanningen var dessutom den att de bidrog till litteraturens utveckling och spridning och flera stora författare idag började som pulp fiction-författare, som till exempel Agatha Christie, William S. Burroughs och F. Scott Fitzgerald. Det är någon sorts nostalgikänsla som sprider sig i kroppen när jag tänker på de här böckerna, trots att de kommer från en tid långt innan jag föddes. Men de lever ju kvar och kan få nytt liv även i den nya utvecklingen med e-böcker. Kolla till exempel på det här otroligt snygga iPad-fodralet från Team & Marke:

Alla dessa serier och genrer som ingick i pulp fiction är fantastiska och har sin tjusning på olika sätt. Allt ifrån mystery och horror till science fiction, western och romance. Några som tog fasta på en av dessa genrer och utvecklade den till något stort var Harlequin. Även de gamla Harlequinromanerna hade omslag som idag känns väldigt retrosnygga. En fördel med att jobba som redaktör på förlaget är att jag har tillgång till arkivet. Där står alla utgivna böcker ända från sjuttiotalet samlade. Det är som att gå in i en liten skattkammare med alla dessa tusentals böcker uppdelade på serier, vissa som har fallit i glömska och vissa som ges ut än idag. Här är ett litet smakprov:

Sommaren för alltid med sig en känsla av nostalgi för mig, det är som att solen letar sig in i hjärnans gömda vrår och letar upp gamla minnen från barndomssomrar och resor man åkte på för länge sedan. Jag minns till exempel när jag var ute i stugan på landet som ung tonåring och hittade gamla dammiga Harlequinböcker i bokhyllan. På den tiden älskade jag att läsa Starlet och Mitt Livs Novell, men Harlequinromanerna var lockande på ett annat sätt, det var liksom riktiga böcker och innehållet kändes mer vuxet. Och lite förbjudet. Romantiken var stormande och det var omöjligt att inte fortsätta läsa de smäktande kärlekshistorierna och drömma sig bort.

Mycket har hänt sedan dess, inte bara med mitt eget läsintresse utan också med innehållet i Harlequinböckerna. Utbudet är dessutom mycket större idag och det finns både e-böcker och ljudböcker att välja bland. Så istället för att fortsätta plocka fram de sönderbläddrade pocketböckerna i stugan kanske det är dags att ligga i hängmattan under ett träd och blunda medan man lyssnar på en Harlequin-ljudbok. Då borde väl verklighetsflykten bli total?

Mia, redaktör på Förlaget Harlequin

Gästbloggare från Harlequin!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s